Гражданство на ЕС


Вашите права и как да ги използвате

Всички граждани на държави-членки на Европейския съюз автоматично получават гражданство на ЕС. Гражданството на ЕС дава някои важни допълнителни права и отговорности.

Вашите права като гражданин на ЕС

Вашите права като гражданин на ЕС са изложени в Договора за функционирането на Европейския съюз (член 20) и в Хартата за основните права danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisGaeilgeitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska (Глава V).

Нужна ви е помощ при упражняването на вашите права?

За да повиши осведомеността за гражданството на ЕС сред обществеността и националните власти, Комисията периодично публикува доклад за гражданството на ЕС DeutschEnglishfrançais.

Живот и преместване в ЕС

Като гражданин на ЕС имате право да живеете и да се местите в рамките на Съюза DeutschEnglishfrançais, без да бъдете дискриминирани заради вашата националност.

Можете да се установите в която и да е страна от ЕС, ако отговаряте на определени условия и в зависимост от това дали работите, учите и т. н.

Участие в политическия живот на ЕС

Ръка, пускаща плик в урна на фона на знамето на ЕС © iStockphoto

Всички граждани на ЕС имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент.

Всеки гражданин на ЕС има право да гласува и да се кандидатира DeutschEnglishfrançais на изборите за Европейски парламент или на общински избори в страната от Съюза, в която живее, при същите условия като нейните граждани.

Петиции и жалби

Можете да помолите Европейския парламент English да обърне внимание на ваша лична потребност или проблем, както и на въпрос от обществен интерес. Предметът на жалбата трябва да попада в сферата на дейност на ЕС и да ви засяга пряко.

Жалби, отнасящи се до неправомерно поведение на институция или орган на ЕС, можете да подавате до европейския омбудсман.

Можете също така да се свържете директно с институциите или консултативните органи на ЕС и имате право да получите отговор на всеки от 24-те официални езика English в Съюза.

Консулска закрила

Банкноти евро и паспорт в портфейл © iStockphoto

С валиден паспорт или лична карта гражданите на ЕС могат да живеят в друга страна от Съюза за период до 3 месеца.

Когато се намирате в държава извън ЕС и ви е необходима помощ, като гражданин на Съюза имате право на консулска закрила от посолство или консулство на друга държава от ЕС. Помощ се предоставя в случаи, свързани със смърт, инцидент или болест, арест или задържане, тежко престъпление и репатриране.

Гражданска инициатива

Европейската гражданска инициатива ви позволява да поискате от Европейската комисия да изготви предложение за правен акт. Петицията трябва да бъде подписана от поне 1 млн. граждани от най-малко една четвърт от държавите от ЕС.

Активно участие в обществения живот на ЕС

Чрез различни инициативи гражданите и организациите биват насърчавани да играят активна роля в Съюза: 

  • По програмата „Европа за гражданите“ Deutsch (de) English (en) français (fr) се финансират инициативи за насърчаване на дебати и изграждане на мрежи от контакти във връзка с историята на Съюза, неговата идентичност и цели. Така се събират виждания за посоката на развитие на ЕС в бъдеще.
  • Чрез програма „Основни права и гражданство“ English (en) се популяризират правата на гражданите на ЕС.
  • Европейската година на гражданите (2013) — през 2014 г. някои дейности ще продължат, като ще бъде обърнато повече внимание на европейските избори (22-25 май).
  • Комисията редовно провежда обществени консултации по планирани от нея инициативи, в рамките на които гражданите могат да изразят мнението си.
  • Диалози с гражданите — провеждат се в градове в целия ЕС, за да бъдат изслушани гражданите и да се обменят мнения с тях.
  • Контакти с гражданското общество English — редовно взаимодействие на Комисията (структурирани диалози) с гражданското общество в различни области на дейност.

Нагоре

Правосъдие, гражданство и основни права

Публикувано през октомври 2013 г

Тази публикация е част от серията „Политиките на Европейския съюз“


НагореОстанете на линия

Facebook

  • Европейска гражданска инициативаEnglish (en)

Нагоре

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?