Politica externă și de securitate


Politica externă și de securitate a UE, elaborată de-a lungul anilor mai multor ani, le permite statelor membre să se exprime și să acționeze la unison pe scena mondială. Acționând împreună, cele 28 de state membre pot avea o influență mult mai mare decât dacă ar aplica, fiecare, propria politică.

Tratatul de la Lisabona adoptat în 2009, a consolidat acest domeniu de politică prin crearea

Pace și securitate

Rolul politicii externe și de securitate este

 • de a menține pacea și de a întări securitatea pe plan internațional
 • de a promova cooperarea internațională
 • de a dezvolta și consolida
  - democrația
  - statul de drept
  - respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Diplomație și parteneriat

Observator european la o secție de votare din Pakistan în 2013 - © UE

Observatori europeni la alegerile generale din Pakistan, din 2013

UE intervine decisiv în diverse domenii, de la programul nuclear iranian și stabilizarea Somaliei și a regiunii Cornului Africii până la încălzirea globală. Politica sa externă și de securitate, menită să contribuie la soluționarea conflictelor și la instaurarea unui climat de înțelegere la nivel internațional, se bazează pe diplomație. Măsurile comerciale, ajutorul umanitar, securitatea și apărarea joacă adesea un rol complementar.

UE este cel mai important donator de asistență pentru dezvoltare, ceea ce îi conferă un rol unic în cooperarea cu țările în curs de dezvoltare.

Ponderea demografică și nivelul ridicat al economiei îi conferă o mare influență acestui bloc format din 28 de națiuni. UE este cea mai mare putere comercială din lume, iar moneda sa (euro) ocupă locul doi ca importanță la nivel mondial. Tendința către luarea de decizii comune în materie de politică externă îi sporesc influența.

Uniunea Europeană a încheiat parteneriate cu cei mai importanți actori de pe piața mondială, inclusiv cu puterile emergente. Ea dorește să se asigure că aceste parteneriate se bazează pe interese și avantaje reciproce și că toți partenerii au atât drepturi, cât și obligații.

UE organizează periodic reuniuni la nivel înalt cu Statele Unite, Japonia, Canada, Rusia, India și China. Relațiile sale internaționale acoperă

 • educația
 • mediul
 • securitatea și apărarea
 • combaterea criminalității
 • drepturile omului.

Misiuni de menținere a păcii

UE a trimis misiuni de menținere a păcii în diferite zone de conflict ale lumii. În august 2008, UE a contribuit la medierea unui acord de încetare a focului între Georgia și Rusia, a trimis observatori europeni pentru a monitoriza situația (misiunea UE de monitorizare în Georgia RUEnglish) și a furnizat ajutor umanitar persoanelor strămutate din cauza conflictelor.

În regiunea balcanică, UE finanțează în 7 țări proiecte de asistență pentru dezvoltarea unei societăți stabile. De asemenea, a deplasat în Kosovo persoane activând în domeniul justiției și forțe de poliție care să ajute la garantarea legii și a ordinii publice (EULEX Kosovo SREnglish).

Mijloace de intervenție

Un ofițer din cadrul misiunii EULEX în Kosovo înmânând o broșură unei persoane aflate într-un autoturism - © UE

EULEX distribuie informații despre rolul UE în procesul de reconstrucție a regiunii balcanice

UE nu dispune de o forță armată permanentă. În schimb, în baza politicii sale comune de securitate și apărare (PASC) françaisEnglish, Uniunea Europeană se sprijină pe forțele de menținere a păcii cu care contribuie statele membre, pentru:

 • operațiuni comune de dezarmare
 • misiuni umanitare și de salvare
 • consiliere și asistență militară
 • prevenirea conflictelor și menținerea păcii
 • gestionarea crizelor, de exemplu, restabilirea păcii și stabilizare după încetarea conflictelor.

Începând din 2003, UE a desfășurat 30 de misiuni civile și operațiuni militare pe 3 continente. Toate acestea au constituit o reacție la diverse situații de criză:

 • instaurarea păcii post-tsunami în Indonezia
 • protejarea refugiaților în Mali și Republica Centrafricană
 • combaterea pirateriei în largul coastelor Somaliei și în regiunea Cornului Africii françaisEnglish.

Rolul UE în domeniul securității ia amploare.

Începând din ianuarie 2007, UE a putut lansa operațiuni de reacție rapidă cu 2 grupări tactice de luptă concurente, numărând 1500 de persoane și, la nevoie, poate lansa ambele operațiuni aproape simultan. Deciziile de mobilizare sunt luate de miniștrii țărilor UE, în cadrul Consiliului UE.

Un parteneriat cu estul

Pe măsură ce UE s-a extins, țările din Europa de Est și din Caucazul de Sud i-au devenit vecini mai apropiați. Ele ne influențează din ce în ce mai mult securitatea, stabilitatea și prosperitatea. O cooperare mai strânsă între UE și partenerii săi est-europeni - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina - reprezintă un element-cheie în relațiile externe ale UE.

Relații mai strânse cu țările din regiunea Mării Mediterane și din Orientul Mijlociu

Polițistă stagiară afgană într-o sală de clasă, vorbind cu o polițistă EUPOL - © UE

Curs de strategie susținut de o polițistă la Școala Personalului de Poliție din Afganistan

În urma Primăverii arabe (2011), pentru a-și exprima solidaritatea față de populația care militează pentru respectarea valorilor democrației, UE și-a relansat politica de vecinătate DeutschEnglishfrançais. Aceasta a fost creată cu scopul de a consolida relațiile UE cu vecinii săi din est și din sud și promovează:

 • cooperarea pe plan politic
 • integrarea economică
 • creșterea mobilității.

UE a continuat să sprijine tranziția către democrație în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, în ciuda instabilității politice și a problemelor economice.

A fost creat un grup operativ UE-Tunisia pentru a coordona sprijinul european și internațional destinat să ajute Tunisia în tranziția către democrație și în eforturile sale de relansare a economiei. În noiembrie 2012 a fost lansat un grup operativ similar, UE-Egipt.

UE sprijină eforturile internaționale depuse pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu în alt mod. Obiectivul său este ca Palestina și Israel să ajungă la o înțelegere bilaterală. UE colaborează cu ONU, SUA și Rusia (în cadrul „Cvartetului”), pentru a încuraja cele două părți să ajungă la un acord.

La începutul lui 2013, programul nuclear iranian a fost o sursă importantă de tensiune la nivel internațional. Acordul istoric încheiat în noiembrie cu comunitatea internațională a constituit un prim pas în direcția rezolvării problemei și o încununare a eforturilor depuse de UE în conducerea negocierilor de pace în numele comunității internaționale.

Asia și America Latină

Uniunea Europeană își intensifică relațiile cu grupările regionale din Asia și America Latină. Astfel, UE a încheiat „parteneriate consolidate” cu partenerii săi asiatici, aflați într-un proces rapid de dezvoltare. Acestea combină elemente economice, politice, sociale și culturale.

Viitori membri ai UE: țările din Balcani

În iulie 2013, Croația a devenit cel de-al 28-lea stat membru al UE. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Albania și Bosnia și Herțegovina și-au depus candidatura pentru a deveni state membre UE.

În 2013, s-au făcut progrese în dialogul dintre Serbia și Kosovo. Deși Kosovo și-a declarat independența de Serbia în 2008, statutul său internațional rămâne indecis. Datorită angajamentului de care a dat dovadă UE în medierea negocierilor, cele două părți au ajuns la un acord istoric în aprilie 2013. A fost o dovadă de persistență din partea fostului Înalt Reprezentant, Catherine Ashton, și a prim-miniștrilor Serbiei și Kosovo și de angajare fermă a UE în direcția promovării păcii și reconcilierii în Balcanii de Vest De asemenea, a arătat că locuitorii și țările din Europa își doresc să aibă legături mai strânse cu UE.

Procesul decizional în cadrul politicii externe a UE

Instituția căreia îi revine decizia finală la nivelul Uniunii Europene este Consiliul European, format din șefii de stat și de guvern ai celor 28 de state membre ale UE. Acesta se reunește de 4 patru ori pe an și definește principiile și orientările generale ale politicii.

Federica Mogherini la Parlamentul European

Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei

Rolul Înaltului Reprezentant este de a aduce mai multă coerență în politica externă și de securitate a UE. În acest sens, prezidează reuniunea lunară a Consiliului Afaceri Externe, în cadrul căruia se reunesc miniștrii de externe din cele 28 de state membre ale UE. De asemenea, participă la reuniunile Consiliului European și prezintă rapoarte cu privire la probleme de politică externă.

În cadrul politicii externe și de securitate, majoritatea deciziilor sunt luate cu acordul tuturor țărilor UE.

Rolul Serviciului de Acțiune Externă (SEAE) este de a-l sprijini pe Înaltul Reprezentant. El acționează ca serviciu diplomatic al UE. SEAE dispune de o rețea formată din peste 139 de delegații și birouri, peste tot în lume, având sarcina de a promova și proteja interesele UE.

Începutul paginii

Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

 • Centrul de informare IEVPEnglish (en)

Twitter

 • Centrul de informare IEVPEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Pe aceeaşi temă

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: