Οπτικοακουστικός τομέας και μέσα επικοινωνίας


Η πολιτική για τον οπτικοακουστικό τομέα διαμορφώνεται σε εθνικό επίπεδο από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Ο ρόλος της ΕΕ συνίσταται στον καθορισμό ορισμένων βασικών κανόνων και οδηγιών για την προάσπιση κοινών συμφερόντων, όπως οι ανοικτές αγορές της ΕΕ και ο θεμιτός ανταγωνισμός.

Τηλεόραση και κατά παραγγελία υπηρεσίες

Η ΕΕ έχει ρυθμίσει με επιτυχία τις διασυνοριακές τηλεοπτικές μεταδόσεις από το 1989. Έκτοτε, χρειάστηκε να επικαιροποιήσει τους κανόνες, προκειμένου να λάβει υπόψη το ολοένα μεγαλύτερο φάσμα τηλεοπτικών υπηρεσιών -συμπεριλαμβανομένης της κατά παραγγελία τηλεόρασης- που προσφέρονται μέσω διαφόρων συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (βλ. οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων).

Παιδί που βλέπει τηλεόραση © Shutterstock

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες προστατεύουν τα παιδιά από βλαβερά θεάματα.

Βάσει της οδηγίας, οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να συντονίζουν τις εθνικές τους νομοθεσίες, έτσι ώστε:

 • τα τηλεοπτικά προγράμματα και οι υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία να διακινούνται ελεύθερα στην αγορά της ΕΕ,
 • οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπου αυτό είναι δυνατό, να αφιερώνουν τουλάχιστον τον μισό χρόνο εκπομπής τους σε ταινίες και προγράμματα ευρωπαϊκής παραγωγής και οι κατά παραγγελία υπηρεσίες να προωθούν ευρωπαϊκά έργα,
 • να προστατεύεται η πολιτιστική πολυμορφία, καθώς και άλλοι σημαντικοί στόχοι δημοσίου συμφέροντος,
 • σημαντικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, να μην μεταδίδονται μόνον από συνδρομητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά το ευρύ κοινό,
 • τα παιδιά και οι νέοι να προστατεύονται από βίαια ή πορνογραφικά προγράμματα με υποχρέωση της μετάδοσής τους αργά τη νύχτα και/ή περιορισμό της πρόσβασης σε αυτά μέσω τεχνικής διάταξης που ενσωματώνεται στο τηλεχειριστήριο της τηλεοπτικής συσκευής,
 • να παρέχεται το δικαίωμα απάντησης σε οποιονδήποτε υφίσταται αθέμιτη κριτική σε τηλεοπτική εκπομπή,
 • για όλες τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων να τηρούνται ορισμένοι ελάχιστοι κανόνες όσον αφορά τις διαφημίσεις (σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, περιορισμοί στην προβολή αλκοόλ, τσιγάρων και φαρμάκων, κ.λπ.),
 • οι σταθμοί να μην μπορούν να προβάλλουν πάνω από 12 λεπτά διαφημίσεις ανά ώρα (επιτρεπόμενο ανώτατο όριο).
Κινηματογραφικό στούντιο © Shutterstock

Η ΕΕ στηρίζει τους Ευρωπαίους δημιουργούς κινηματογραφικών έργων.

Δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει υποχρέωση για τη λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης: η συνθήκη του Άμστερνταμ (1999) αναγνωρίζει ότι οι ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις από δημόσιο φορέα καλύπτουν δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την απόλυτη κυριαρχία ενός ή λίγων ισχυρών παραγόντων στον κλάδο.

Κάθε κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει οικονομικά τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, αρκεί η χρηματοδότηση να χρησιμοποιείται για την επίτευξη του στόχου του δημοσίου συμφέροντος και να μην παρεμποδίζει τις συνήθεις εμπορικές δραστηριότητες ούτε να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Ευρωπαϊκό περιεχόμενο (πολιτιστική εξαίρεση)

Η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων απαιτεί από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να τηρούν μια ελάχιστη ποσόστωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι αμερικανικές παραγωγές θα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν και η κινηματογραφική παραγωγή των χωρών της ΕΕ υπερτερεί σε σχέση με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, το 75% των εσόδων των ευρωπαϊκών κινηματογράφων προέρχεται από αμερικανικές ταινίες.

Η ΕΕ έχει υπογράψει τη σύμβαση της UNESCO για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης και, προκειμένου να προστατεύσει τη δική της πολιτιστική πολυμορφία και να προωθήσει τις τοπικές παραγωγές, εξασφάλισε, μεταξύ άλλων, απαλλαγή από τους κανόνες ελεύθερων συναλλαγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η απαλλαγή αυτή, γνωστή ως "πολιτιστική εξαίρεση", επιτρέπει στις χώρες μέλη του Οργανισμού να θέτουν περιορισμούς στις εισαγωγές πολιτιστικών προϊόντων, όπως οι κινηματογραφικές ταινίες.

Πρόγραμμα MEDIA 2007-2013

Το πρόγραμμα MEDIA χρηματοδοτεί ευρωπαϊκές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα ποιότητας. Στόχος είναι να ενισχυθεί η παραγωγή και η διανομή έργων στην Ευρώπη και να προωθηθούν οι ευρωπαϊκές ταινίες, άλλα οπτικοακουστικά έργα και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Το νέο πρόγραμμα MEDIA Mundus (2011-2013) English, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, στηρίζει το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει στον οπτικοακουστικό κλάδο για συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο και τις δυνατότητες που προσφέρουν. Αυξάνει τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές, φέρνοντας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές προϊόντα με μεγαλύτερη πολιτιστική πολυμορφία. Δημιουργεί επίσης νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του κλάδου στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

Την περίοδο 2014-20, το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" θα αντικαταστήσει τα σημερινά προγράμματα "Πολιτισμός" DeutschEnglishfrançais και MEDIA. Το νέο αυτό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

 • ένα σύστημα εγγύησης δανείων ύψους 210 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης των ΜΜΕ στον τομέα του πολιτισμού,
 • πάνω από 900 εκατ. ευρώ για τον τομέα του κινηματογράφου και τον οπτικοακουστικό τομέα (που καλύπτονται από το σημερινό πρόγραμμα MEDIA),
 • γύρω στα 500 εκατ. ευρώ για τον πολιτισμό.

Αρχή σελίδας

Αρχή σελίδαςΒοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;