Cale de navigare

Agricultură


Politica agricolă comună a UE are numeroase obiective. Ea îi ajută pe agricultori nu doar să producă alimente, ci și să protejeze mediul, să amelioreze bunăstarea animalelor și să susțină comunități rurale viabile.

Ne concentrăm pe calitate și sustenabilitate

Parmezan © Van Parys Media

Parmezan veritabil marcat cu eticheta europeană de calitate.

Politica agricolă a UE a evoluat considerabil începând cu anii 1960, pentru a ajuta agricultorii să facă față noilor provocări. Astăzi, ea își propune:

  • să le permită agricultorilor să producă alimente suficiente, sigure și de foarte bună calitate (cereale, carne, produse lactate, fructe, legume, vin…), să contribuie la diversificarea economică a zonelor rurale și să aplice cele mai stricte standarde în materie de protecție a mediului și de bunăstare a animalelor
  • să îi ajute pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză, cu ajutorul sistemelor europene voluntare de etichetare a calității. Aceste etichete, indicând originea geografică, utilizarea unor metode sau ingrediente tradiționale (inclusiv organice) contribuie, de asemenea, la creșterea competitivității produselor agricole europene pe piețele internaționale
  • să promoveze inovarea în agricultură și în prelucrarea alimentelor (cu ajutorul proiectelor europene de cercetare), pentru a determina creșterea productivității și reducerea efectelor asupra mediului, de exemplu utilizarea subproduselor și a deșeurilor agricole pentru a produce energie
  • să încurajeze relații comerciale echitabile cu țările în curs de dezvoltare, prin suspendarea subvențiilor la export pentru produsele agricole și prin facilitarea exporturilor țărilor în curs de dezvoltare către UE.
Piață © Bilderbox

Ofertă diversificată și prețuri echitabile, unul dintre principiile fundamentale ale politicii agricole a UE.

Acțiuni pentru viitor

Printre provocările viitoare se numără nevoia de dublare a producției mondiale de alimente, până în 2050, pentru a face față creșterii populației și cererii consumatorilor de carne, ținând cont, în același timp, de efectele schimbărilor climatice (pierderea biodiversității, deteriorarea solului și a calității apei).

Pentru a răspunde atât acestor provocări, cât și așteptărilor cetățenilor europeni, reformele din 2013 ale politicii agricole a UE pun mai mult accent pe:

  • practici agricole mai ecologice
  • inovare, cercetare și difuzarea cunoștințelor
  • un sistem mai echitabil de sprijinire a agricultorilor
  • un rol mai important acordat agricultorilor.

O parte importantă a bugetului UE

Agricultura este unul din domeniile de activitate în care țările UE au convenit să-și pună în comun atât responsabilitatea, cât și o mare parte din finanțarea publică. Astfel, cheltuielile agricole nu mai sunt gestionate individual de fiecare țară, ci de UE. 

Se pleacă de la ideea că trebuie să asigurăm aprovizionarea constantă cu alimente sigure pentru toți europenii, în orice țară s-ar afla. În același timp, agricultorii pot beneficia de ajutor pentru a-și moderniza fermele și pentru a face față unor provocări precum condițiile climatice nefavorabile și crizele de piață.

Ponderea cheltuielilor agricole în bugetul UE a scăzut foarte mult (de la aproape 70% în anii 1970 la 40% în prezent). Această evoluție reflectă atât extinderea celorlalte responsabilități ale UE, cât și economiile generate de reforme. Din 2004 și până azi, UE a primit în rândurile sale 13 noi state, fără ca aderarea acestora să antreneze o creștere a fondurilor publice alocate agriculturii.

Începutul paginii

Agricultură

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

  • Comisia Europeană - AgriculturăEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: