Navigacijski put

Poljoprivreda


Poljoprivredna politika EU-a – zajednička poljoprivredna politika ima mnoštvo ciljeva: pomaže poljoprivrednicima ne samo u proizvodnji hrane već i u zaštiti okoliša i dobrobiti životinja te očuvanju održivih ruralnih zajednica.

Usredotočenost na kvalitetu i održivost

Sir parmezan © Van Parys Media

Autentični sir parmezan nosi oznaku kvalitete EU-a.

Poljoprivredna politika EU-a od 1960-ih znatno je uznapredovala kako bi pomogla poljoprivrednicima da se suoče s novim izazovima. Danas je usredotočena:

  • na omogućivanje poljoprivrednicima da proizvode dovoljno sigurnu i kvalitetnu hranu (žitarice, meso, mliječne proizvode, voće, povrće, vino…) za europske potrošače, da pridonose raznolikom ruralnom gospodarstvu te da primjenjuju najviše standarde brige za okoliš i domaće životinje
  • na pomoć potrošačima kako bi mogli dobiti informacije i birati hranu putem dobrovoljnih programa EU-a za oznake kvalitete Tim se oznakama, koje naznačuju zemljopisno podrijetlo, uporabu tradicionalnih sastojaka ili metoda (uključujući ekološke), također pomaže poljoprivrednim proizvodima EU-a da budu konkurentni na svjetskim tržištima
  • na promicanje inovacija u poljoprivredi i preradi hrane (uz pomoć istraživačkih projekata EU-a) kako bi se povećala produktivnost i smanjio utjecaj na okoliš npr. korištenje biljnih nusproizvoda i otpadnih proizvoda za proizvodnju energije
  • na poticanje poštenih trgovinskih odnosa sa zemljama u razvoju ukidanjem poljoprivrednih izvoznih subvencija i lakšim izvozom proizvoda u EU za zemlje u razvoju.
Tržnica © Bilderbox

Širok izbor po primjerenim cijenama temeljno je načelo poljoprivredne politike EU-a.

Ususret budućnosti

Izazovi budućnosti uključuju potrebu za udvostručenjem svjetske proizvodnje hrane do 2050. kako bi opskrba hranom bila dovoljna zbog rasta stanovništva i bogatijih potrošača koji jedu više mesa, a istovremeno se mora rješavati utjecaj klimatskih promjena (gubitak bioraznolikosti, pogoršanje kvalitete tla i vode).

Reagirajući na te izazove i osluškujući želje europskih građana, nakon reformi iz 2013. poljoprivredna politika EU-a više će se usredotočiti:

  • na zelenije poljoprivredne prakse
  • na inovacije, istraživanje i širenje znanja
  • na pravedniji sustav potpora za poljoprivrednike
  • na jači položaj poljoprivrednika u prehrambenom lancu.

Važan dio proračuna EU-a

Poljoprivreda je jedno od područja politike u kojem su se države članice EU-a složile da će u potpunosti udružiti odgovornost uz velik udio javnog financiranja. Tako će trošenje sredstava na poljoprivredu usmjeravati EU, a ne svaka država pojedinačno.  

Namjera je da se osigura pouzdana i sigurna opskrba hranom za Europljane u svim državama članicama. Istodobno, poljoprivrednicima se pomaže da moderniziraju svoja gospodarstva i prevladaju izazove kao što su nepovoljni klimatski uvjeti i krize tržišta.

Kao udio u proračunu EU-a trošenje na poljoprivredu znatno se smanjilo s najvećeg iznosa od gotovo 70 % u 1970-ima na današnjih oko 40 %. Time se odražava i širenje drugih zadaća EU-a i ušteda troškova zahvaljujući reformama. Od 2004. članicama EU-a postalo je 13 novih država, a nisu se povećali troškovi poljoprivrede.

Vrh

Poljoprivreda

Rukopis ažuriran u studeni 2014.

Ova publikacija je dio serije "Objašnjena Europska Unija"


VrhOstanite povezani

Facebook

  • PoljoprivredaEnglish (en)

Vrh

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?