EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Siguranța maritimă în UE: normele și standardele de inspecție a navelor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 391/2009 privind normele și standardele comune pentru organizațiile cu rol de inspecție și control al navelor

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul creează un sistem de acordare de licențe (recunoaștere), care este supus mai multor criterii și obligații pentru a garanta că o organizație recunoscută* aplică aceleași standarde tuturor navelor din registrul său, indiferent de pavilionul pe care îl arborează navele.

ASPECTE-CHEIE

Sistemul UE de recunoaștere

Țările UE trebuie să prezinte Comisiei Europene o cerere în vederea obținerii recunoașterii pentru o organizație.

Recunoașterea se acordă și se gestionează de către Comisie la nivel central. Autorizarea de către o țară a UE este o condiție prealabilă pe care trebuie să o îndeplinească orice organizație pentru a putea efectua inspecții și controale legale ale navelor care arborează pavilionul țării respective (Directiva 2009/15/CE, a se vedea sinteza).

Pentru a obține recunoașterea, organizația trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime:

  • să aibă personalitate juridică;
  • să aibă excelență profesională;
  • să aibă experiență;
  • să fie independentă;
  • să fie reglementată de un cod etic;
  • să folosească un sistem certificat de gestionare a calității.

Comisia îi poate cere organizației să adopte măsuri preventive și de remediere dacă nu îndeplinește cerințele sau când performanța sa în materie de prevenire a poluării și de siguranță a scăzut în mod semnificativ.

Amenzi, plata unor penalități periodice și retragerea recunoașterii

Comisia poate impune amenzi unei organizații recunoscute când scăderea performanței sau încălcarea gravă sau repetată a criteriilor minime sau a obligațiilor sale în temeiul acestui regulament evidențiază existența unor deficiențe grave în structura, sistemele, procedurile sau controalele interne ale organizației. O amendă poate fi impusă și dacă organizația furnizează intenționat informații incorecte sau incomplete în contextul evaluării sale.

De asemenea, Comisia poate decide să oblige organizația recunoscută la plata unor penalități periodice dacă organizația respectivă nu pune în aplicare măsurile necesare de prevenire și remediere.

Comisia poate decide, la cererea unei țări a UE sau din proprie inițiativă, să retragă recunoașterea în anumite circumstanțe. Acestea pot apărea în special când există o încălcare gravă și repetată a criteriilor minime sau a cerințelor stabilite în regulament sau când performanța slabă constituie o amenințare inacceptabilă pentru siguranță sau mediu.

Regulamentul (UE) nr. 788/2014 stabilește normele detaliate pentru aplicarea amenzilor și a penalităților cu titlu cominatoriu și pentru retragerea recunoașterii.

Evaluarea organizațiilor

Comisia împreună cu țara UE care a prezentat cererea de recunoaștere trebuie să evalueze organizațiile recunoscute cel puțin o dată la doi ani. Evaluatorii trebuie să verifice conformitatea cu obligațiile și cu criteriile minime și să acorde o atenție specială siguranței, prevenirii poluării și evidențelor privind accidentele.

Normele și procedurile

Organizațiile recunoscute trebuie să se consulte reciproc pentru a-și armoniza normele și procedurile* și a defini condițiile necesare pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de clasă* emise pentru materiale, echipamente și componente. Certificatele pentru echipamente maritime conforme cu Directiva 2014/90/UE (a se vedea sinteza) trebuie să fie acceptate de către organizațiile recunoscute în scopul clasificării.

Organism independent de evaluare și de certificare a calității

Organizațiile recunoscute trebuie să instituie un organism independent de evaluare și de certificare a calității care este responsabil cu evaluarea și certificarea sistemelor de gestionare a calității ale acestora. Activitatea acestui organism trebuie să fie evaluată periodic de către Comisie.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 17 iunie 2009.

CONTEXT

Directiva 2009/15/CE, adoptată în paralel cu Regulamentul (CE) nr. 391/2009, instituie cadrul juridic care reglementează relațiile dintre țările UE și organizațiile recunoscute.

Pentru informații suplimentare, a se vedea:

TERMENI-CHEIE

Organizație recunoscută: o organizație recunoscută în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 391/2009 privind normele și standardele comune pentru organizațiile cu rol de inspecție și control al navelor.
Norme și proceduri: standardele tehnice elaborate de către o organizație recunoscută referitoare la proiectarea, construcția, echiparea, întreținerea și controlul navelor.
Certificat de clasă: un document eliberat de o organizație recunoscută, prin care se atestă că nava poate fi utilizată într-un anume scop sau pentru un anumit serviciu în conformitate cu normele și procedurile stabilite de către respectiva organizație.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 391/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2009 privind normele și standardele comune pentru organizațiile cu rol de inspecție și control al navelor (JO L 131, 28.5.2009, pp. 11-23)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 391/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 19.02.2021

Top