EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Siguranța maritimă: Autoritatea Europeană pentru Siguranță Maritimă

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1406/2002 de instituire a unei Agenții Europene pentru Siguranță Maritimă

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acest regulament instituie Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA), care urmărește să asigure un nivel ridicat, uniform și eficient de siguranță și securitate maritimă în Uniunea Europeană (UE) și are sediul la Lisabona.
  • EMSA se ocupă, de asemenea, de prevenirea poluării și de răspunsul la poluarea cauzată de nave sau de instalațiile de petrol și gaze și oferă asistență tehnică și sprijin Comisiei Europene și statelor membre ale UE în elaborarea, aplicarea și evaluarea legislației UE privind siguranța maritimă, securitatea și poluarea.

ASPECTE-CHEIE

EMSA are atribuții principale și de sprijin.

Atribuțiile principale

  • Acordarea de sprijin la lucrările pregătitoare pentru actualizarea și dezvoltarea legislației UE relevante.
  • Vizite și inspecții în statele membre pentru a asigura punerea eficientă în aplicare a actelor legislative relevante și obligatorii ale UE.
  • Activități de formare profesională și asistență tehnică pentru administrațiile naționale.
  • Sprijinirea acțiunilor de combatere a poluării în situațiile de poluare cauzate de navele maritime și de instalațiile de petrol și gaze (EMSA oferă asistență operațională doar la cererea țării afectate).

De asemenea, EMSA operează Centrul de date pentru identificarea și urmărirea navelor la mare distanță și Sistemul UE de schimb de informații maritime (SafeSeaNet). Agenția poate oferi, de asemenea, sprijin operațional cu privire la investigații în situațiile în care au existat decese sau vătămări grave.

Atribuțiile de sprijin

EMSA își asumă aceste sarcini doar dacă acestea creează valoare adăugată demonstrată, evită duplicarea eforturilor și nu încalcă drepturile și obligațiile statelor membre. Aceste atribuții sunt legate de aspecte de mediu, de programul global pentru mediu și securitate (acum Copernicus) și de căile navigabile interioare.

Vizitele și inspecțiile EMSA

EMSA vizitează statele membre pentru a asista Comisia și administrațiile naționale în:

  • a verifica dacă normele UE sunt puse în aplicare în mod eficient;
  • asigurarea unui nivel ridicat și uniform de siguranță. Agenția efectuează inspecții la societățile de clasificare, precum și în țări terțe, cu privire la formarea și la certificarea navigatorilor.

Structura

  • EMSA este un organism al UE și are personalitate juridică. Personalul agenției este format din funcționari recrutați de agenție și oficiali ai UE și din funcționari ai statelor membre numiți sau detașați cu titlu temporar pentru agenție. Agenția este condusă de un director executiv care este total independent în îndeplinirea atribuțiilor sale.
  • Consiliul său de administrație este format din reprezentanți ai Comisiei și ai fiecărui stat membru, toți cu drept de vot. Consiliul include și reprezentanți ai Norvegiei și ai Islandei, precum și profesioniști din 4 sectoare maritime, fără drept de vot. Mandatul are o durată de 5 ani și poate fi reînnoit o singură dată.

Relația dintre EMSA și Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european

  • Regulamentul (UE) 2016/1624, înlocuit și abrogat ulterior de Regulamentul (UE) 2019/1896 (a se vedea sinteza), a instituit Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european pentru a asigura punerea în aplicare eficientă a gestionării integrate a frontierelor la frontierele externe ale UE, precum și la cele ale țărilor asociate Schengen (Islanda, Norvegia și Elveția).
  • Regulamentul (UE) 2016/1625 modifică Regulamentul (CE) nr. 1406/2002 pentru a consolida cooperarea dintre EMSA, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului [înființată în temeiul Regulamentului (UE) 2019/473] și autoritățile naționale care îndeplinesc funcții de pază de coastă, pentru a spori gradul de cunoaștere a situației maritime și pentru a sprijini acțiuni coerente și eficiente din punctul de vedere al costurilor. Aceasta include:
    • schimbul de informații disponibile în sistemele de raportare a navelor și în alte sisteme de informații;
    • furnizarea de servicii de supraveghere și de comunicare;
    • consolidarea capacităților și stabilirea celor mai bune practici, precum și formarea și schimbul de personal;
    • schimbul de informații și cooperarea cu privire la funcțiile de pază de coastă, inclusiv prin analizarea provocărilor operaționale și a riscurilor emergente în domeniul maritim;
    • punerea în comun a capacităților prin planificarea și punerea în aplicare a operațiunilor multifuncționale și prin punerea în comun a activelor și a altor capacități.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 25 august 2002.

CONTEXT

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1406/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 iunie 2002 de instituire a unei Agenții Europene pentru Siguranță Maritimă (JO L 208, 5.8.2002, pp. 1-9).

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1406/2002 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2019/1896 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2019 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1052/2013 și (UE) 2016/1624 (JO L 295, 14.11.2019, pp. 1-131).

Regulamentul (UE) 2019/473 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 privind Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (JO L 83, 25.3.2019, pp. 18-37).

Directiva 2009/16/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind controlul statului portului (JO L 131, 28.5.2009, pp. 57-100).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2005/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind poluarea cauzată de nave și introducerea unor sancțiuni în caz de încălcare (JO L 255, 30.9.2005, pp. 11-21).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2002/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 iunie 2002 de instituire a unui sistem comunitar de monitorizare și informare privind traficul navelor maritime și de abrogare a Directivei 93/75/CEE a Consiliului (JO L 208, 5.8.2002, pp. 10-27).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 03.11.2021

Top