RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


HÉA: használt cikkekre, művészeti tárgyakra, gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különleges rendelkezések

Archívumok

Az irányelv célja, hogy használt cikkekre, műalkotásokra, gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó közösségi adórendelkezések bevezetésével egészítse ki a közös HÉA-rendszert.

JOGI AKTUS

A Tanács 94/5/EK irányelve (1994. február 14.) a közös hozzáadottértékadó-rendszer kiegészítéséről és a 77/388/EGK irányelv módosításáról – használt cikkekre, művészeti tárgyakra, gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különleges rendelkezések [Hivatalos Lap L 60., 1994.3.3.].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az irányelv a használt cikkekre, műalkotásokra, gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozóan a következő rendelkezéseket rögzíti:

 • adóköteles viszonteladókra vonatkozó különleges rendelkezéseket;
 • a nyilvános árveréseken való értékesítésre vonatkozó különleges rendelkezéseket;
 • néhány átmeneti rendelkezést.

Adóköteles viszonteladókra vonatkozó különleges rendelkezések:

 • Az irányelv rendelkezik azoknak a termékeknek adóköteles viszonteladó által történő értékesítéséről, amelyeket a viszonteladónak a Közösség területén értékesített egy nem adóalany személy, adólevonásra nem jogosult másik adóalany vagy adóköteles viszonteladó.
 • A termékértékesítésre vonatkozó adóalap az adóköteles viszonteladó által elért nyereségnek a nyereségre kivetett hozzáadottérték-adóval csökkentett része. A nyereség a terméknek viszonteladó által kért eladási ára és a vételár közötti különbség.

A nyilvános árveréseken való értékesítésre vonatkozó különleges rendelkezések:

 • A tagállamok szabadon meghatározhatják azoknak az irányelvben szereplő termékeknek az értékesítéséből származó adóalapot, amelyeket bizonyos feltételek mellett egy nyilvános árveréseket szervező személy adott el egy nem adóalany személy, másik adóalany vagy adóköteles viszonteladó nevében eljárva.
 • A termékértékesítésre vonatkozó adóalap a nyilvános árverés szervezője által a vásárló számára kiállított számla teljes összege, csökkentve a következő összegekkel:
  1. a nyilvános árverés szervezője által a megbízónak kifizetett vagy kifizetendő nettó összeg, és
  2. a nyilvános árverés szervezője által az értékesítéssel kapcsolatban fizetendő adó.

A tagállamok a Tanács jóváhagyásával bevezethetnek a csalás visszaszorítását szolgáló különleges intézkedéseket.

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktusHatálybalépésAz átültetés határideje a tagállamokbanHivatalos Lap
A Tanács 94/5/EK irányelve1994.3.23.1995.1.1.HL L 60., 1994.3.3.
Utolsó frissítés: 17.01.2007
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére