RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Régiók a gazdasági változásért

Ez a közlemény a „Régiók a gazdasági változásért” című kezdeményezést mutatja be, amelynek célja, hogy erősítse a regionális gazdasági konvergencia és a gazdasági modernizáció közötti kapcsolatot. A kezdeményezés, amelynek összköltségvetése körülbelül 375 millió EUR-t tesz ki, lehetővé teszi a tagállamok, a régiók és a városok önkénteseiből álló hálózatok számára, hogy kipróbálják azokat a legjobb gyakorlatokat, amelyek révén támogatható a gazdasági modernizáció és növelhető a versenyképesség. A tematikus fejlesztések és az európai regionális politikai programok közötti átjárhatóságnak köszönhetően a kipróbált projektek gyorsan elterjeszthetők a tagállamokban.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye (2006. november 8.) – „Régiók a gazdasági változásért” [COM(2006) 675 – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

A növekedés biztosításának, illetve a több és jobb minőségű munkahely teremtésének igényére reagálva a Bizottság létrehozta a növekedési és munkahely-teremtési partnerséget. Ebből a partnerségből reformok születtek, amelyeket a lisszaboni közösségi program és a nemzeti reformprogramok keretében hajtottak végre.

A kohézióval kapcsolatos 2007–2013 közötti időszakra szóló stratégiai iránymutatások, valamint a városfejlesztési célú beruházásokra vonatkozó iránymutatások azáltal kívánják előmozdítani a növekedési és munkahely-teremtési partnerséget, hogy meghatározzák a 2007–2013. évekre szóló kohéziós politika programjaiban előnyben részesítendő beavatkozási területeket.

A 2007–2013. évekre szóló kohéziós politika programjai 350 milliárd EUR összegű közösségi támogatásban részesülnek, és 150 milliárd EUR értékben tartalmaznak állami forrásokból finanszírozott beruházásokat. Ezeknek a beruházásoknak a növekedési és munkahely-teremtési partnerség eszközeivel fel kell gyorsítaniuk a gazdasági modernizációt, és javítaniuk kell a versenyképességet. Ilyen módon tehát a regionális gazdasági konvergencia és a gazdasági modernizáció között valódi kapcsolat alakul ki.

A „Régiók a gazdasági változásért” kezdeményezés

Ez a közlemény az „Európai Területi Együttműködés” célkitűzés szemszögéből, a városfejlesztési program keretében foglalkozik a „Régiók a gazdasági változásért” kezdeményezéssel. E kezdeményezés célja az olyan legjobb gyakorlatok kipróbálása, amelyek megerősítik a regionális gazdasági konvergencia és a gazdasági modernizáció közötti kapcsolatot.

A kezdeményezés, amelynek összköltségvetése körülbelül 375 millió EUR-t tesz ki, lehetővé teszi a tagállamok, a régiók és a városok önkénteseiből álló hálózatok számára, hogy kipróbálják azokat a legjobb gyakorlatokat, amelyek révén támogatható a gazdasági modernizáció és növelhető a versenyképesség.

A Bizottság az önkéntesekből szerveződő hálózatoknak olyan témákat javasol, amelyek kapcsolódnak a gazdasági modernizációhoz és a megújult lisszaboni stratégiához. Ezáltal az érdeklődő hálózatoknak lehetőségük van szorosabban együttműködni a Bizottsággal e témák kapcsán.

A kezdeményezésben részt vevő hálózatok kiválasztják az őket érdeklő fejlesztési témát, majd az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által társfinanszírozott közös hálózatok keretei között valósítják meg azt. A tematikus fejlesztések és az európai regionális politikai programok közötti átjárhatóságnak köszönhetően a kipróbált projektek gyorsan elterjeszthetők a tagállamokban.

Gyorsított projektek lehetősége

A „Régiók a gazdasági változásért” című kezdeményezésnél lehetőség van gyorsított projekt végrehajtására is. A Bizottság által kiválasztott és támogatott (a gazdasági modernizációhoz és a megújult lisszaboni stratégiához kapcsolódó) témák körül önkéntes hálózatok szerveződnek. A gyorsított projektek révén a Bizottságnak így kezdeményezési lehetősége van, és fontos szerepet játszhat a hálózatok által kipróbált elképzelések gyors elterjesztésében az ERFA által társfinanszírozott programok keretében.

Kommunikáció

Az elképzelések, az eredmények és a legjobb gyakorlatok gyors elterjesztése érdekében fontos a „Régiók a gazdasági változásért” című kezdeményezéssel kapcsolatos hatékony kommunikáció. Ezt a célt szolgálja a gazdasági változásokban szerepet játszó régiókkal foglalkozó éves konferencia megrendezése, egy új internetes oldal elindítása, valamint egy minden évben kiosztásra kerülő innovációs díj bevezetése.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács 2006/702/EK határozata (2006. október 6.) a kohézióra vonatkozó közösségi stratégiai iránymutatásokról [Hivatalos Lap L 291., 2006.10.21.].

A Bizottság 2005. július 5-i közleménye – Kohéziós politika a növekedés és a foglalkoztatás támogatására – Közösségi stratégiai iránymutatások a 2007–2013 közötti időszakra [COM(2005) 299 – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

Utolsó frissítés: 15.01.2007
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére