RSS
Αλφαβητικό ευρετήριο
Αυτή η σελίδα διατίθεται σε 11 γλώσσες

Δράσεις που αφορούν την υγεία και τα δικαιώματα στον τομέα της αναπαραγωγής και της σεξουαλικής ζωής

Αρχεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει ένα δημοσιονομικό πλαίσιο για την εφαρμογή δράσεων σχετικά με την υγεία και τα δικαιώματα στον τομέα της αναπαραγωγής και της σεξουαλικής ζωής. Η Ένωση έχει ιδίως ως στόχο να εξασφαλίσει σε όλους το δικαίωμα σε μια καλή υγεία στον τομέα της αναπαραγωγής και της σεξουαλικής ζωής, να εξασφαλίσει σε όλους την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα αναγκαίων υγειονομικών υπηρεσιών καθώς και να μειώσει το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας. Η ρύθμιση αυτή αντικαθίσταται από τον κανονισμό που θεσπίζει χρηματοδοτικό μέσο για τη συνεργασία στην ανάπτυξη αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2007.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1567/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2003, σχετικά με τη στήριξη των πολιτικών και των δράσεων που αφορούν την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική ζωή και τα συναφή δικαιώματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΣΥΝΟΨΗ

Τομείς δράσης

Η προσέγγιση της Ένωσης συνίσταται σε δύο στοιχεία-κλειδιά τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους: πρώτον, τη βελτίωση της υγείας και δεύτερον, την προώθηση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων, την προστασία των εν λόγω δικαιωμάτων για την επίτευξη του στόχου αυτού και τη βελτίωση της ευημερίας του πληθυσμού. Θα πρέπει κυρίως να δοθεί στον καθένα το δικαίωμα και η δυνατότητα να προστατεύει πλήρως την αναπαραγωγική και σεξουαλική του υγεία και να λαμβάνει τις αποφάσεις του έχοντας ενημερωθεί επαρκώς. Η προστασία των δικαιωμάτων απαιτεί επίσης την καταπολέμηση πρακτικών, όπως ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, η υποχρεωτική στείρωση, κ.λπ.

Οι δραστηριότητες της Ένωσης αφορούν τους άνδρες, τις γυναίκες και τους εφήβους. Από τη χρηματοδότηση της Ένωσης θα επωφεληθούν κατά προτεραιότητα οι φτωχότερες χώρες και οι πλέον μειονεκτούντες πληθυσμοί των αναπτυσσόμενων χωρών καθώς και οι δράσεις που συμπληρώνουν και ενισχύουν τις εθνικές πολιτικές και ικανότητες.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι και για να έχει διάρκεια η πραγματοποιούμενη πρόοδος, οι δράσεις στο συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να συνοδεύονται από μεγάλες επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα εν γένει, για την κάλυψη της εκπαίδευσης, της διατροφής, της ισότητας των φύλων, κ.λπ.

Προβλέπεται η χρηματοδότηση ενός ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων, όπως εκείνων που έχουν στόχο:

  • να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις πολιτικές και δράσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της πρόσβασης όλων σε μια πλήρη σειρά υγειονομικών υπηρεσιών
  • να εξασφαλίσουν ιδίως για τους φτωχότερους μια καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας
  • να παρέχουν στους εφήβους τις αναγκαίες πληροφορίες, υπηρεσίες και συμβουλές για την προστασία της υγείας τους, την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κ.λπ.
  • να καταστήσουν τα αποτελεσματικά μέσα αντισύλληψης και προστασίας περισσότερο διαθέσιμα, περισσότερο προσιτά και καλύτερα ανεκτά
  • να προωθήσουν πλήρη προγράμματα μητρικής υγείας (προγεννητική μέριμνα κ.λπ.)
  • να καταπολεμήσουν τις επιβλαβείς πρακτικές, όπως οι ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων
  • να εξασφαλίσουν μαιευτική και post-partum περίθαλψη για τα επείγοντα περιστατικά.
  • να μειώσουν τον αριθμό των αμβλώσεων που γίνονται σε επικίνδυνες συνθήκες, περιορίζοντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ιδίως χάρη στην παροχή υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού.

Εταίροι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστεί ότι θα συνεργαστεί με άλλους φορείς στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης. Οι εταίροι που μπορούν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της Ένωσης περιλαμβάνουν:

  • τις διοικητικές αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο
  • τις τοπικές κοινότητες
  • τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)
  • τις περιφερειακές οργανώσεις
  • τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια
  • τους άλλους διεθνείς χορηγούς βοήθειας, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εξασφάλιση ενός αποτελεσματικού επιχειρησιακού συντονισμού μεταξύ των μερών καθώς και της συμπληρωματικότητας των πολιτικών. Προς το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία τα συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και ο κατάλληλος συντονισμός στον τόπο εφαρμογής των δράσεων.

Βοήθεια

Η βοήθεια της Ένωσης στο συγκεκριμένο τομέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα εξής:

  • τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων έρευνας και των προγραμμάτων δράσης
  • την παροχή τεχνικής βοήθειας, κατάρτισης και άλλων υπηρεσιών
  • την παροχή εξοπλισμού και ιατρικών προϊόντων πρώτης ανάγκης
  • τον λογιστικό έλεγχο και τις δραστηριότητες παρακολούθησης και αξιολόγησης
  • τη χορήγηση επενδυτικών πόρων.

Η βοήθεια της Ένωσης λαμβάνει τη μορφή μη επιστρεπτέων ενισχύσεων ενώ οι εταίροι της Ένωσης θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των έργων ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνεισφορά μπορεί να καταβληθεί εις είδος, εφόσον ο εταίρος είναι είτε ΜΚΟ είτε τοπικός οργανισμός.

Η χορήγηση της βοήθειας μπορεί να συνίσταται σε συγχρηματοδότηση με άλλους χορηγούς βοήθειας, ιδίως με τα κράτη μέλη, τα Ηνωμένα Έθνη ή αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνή ή περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι πιστώσεις που προβλέπονται δυνάμει του κανονισμού χορηγούνται βάσει προσκλήσεων υποβολής προσφορών επί ίσοις όροις για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των κρατών μελών και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η συμμετοχή στις εν λόγω προσκλήσεις μπορεί να επεκταθεί, κατ' εξαίρεση, και σε άλλες τρίτες χώρες.

Προϋπολογισμός

Η συνολική προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την εφαρμογή του κανονισμού κατά την περίοδο 2003-2006 έχει καθοριστεί σε 73,95 εκατ. ευρώ.

Υλοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την καθημερινή διαχείριση της εφαρμογής του κανονισμού καθώς και για τις κατευθυντήριες γραμμές του στρατηγικού προγραμματισμού. Επικουρείται από μια επιτροπή και διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη τα οποία και ενημερώνει. Ο προγραμματισμός της υλοποίησης γίνεται σε ετήσια βάση.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται δυνάμει του κανονισμού περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την αναπτυξιακή πολιτική της ΕΚ. Επίσης, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του κανονισμού, η Επιτροπή θα υποβάλει προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή.

O κανονισμός εφαρμόζεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006.

Πλαίσιο

Η διαρκής βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πληθυσμών στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί έναν από τους μείζονες στόχους της ανάπτυξης. Η βελτίωση της υγείας και η προστασία των δικαιωμάτων στον τομέα της αναπαραγωγής και της σεξουαλικής ζωής αποτελούν σημαντικές πτυχές του στόχου αυτού. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στον τομέα αυτόν και τα προβλήματα αυτά αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους. Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας και νοσηρότητας, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μετά τη Διεθνή Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (EN) (FR), που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το 1994, σημειώθηκε πρόοδος, αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν και να επιταχυνθούν ώστε να επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι στο συγκεκριμένο τομέα. Το 1997 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε κανονισμό σχετικά με τη στήριξη των δημογραφικών πολιτικών και προγραμμάτων ( (DE) (EN) (ES) (FR) (DE) (EN) (ES) (FR) (DE) (EN) (ES) (FR) (DE) (EN) (ES) (FR)), προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα βασικά στοιχεία του σχεδίου δράσης του Καΐρου (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1484/97). Συνεπώς, ο παρών κανονισμός αντικαθιστά τον τελευταίο αυτόν κανονισμό. Ωστόσο, οι δράσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο απόφασης δυνάμει του καταργηθέντος κανονισμού θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

ΠράξηΘέση σε ισχύΜεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελώνΕπίσημη Εφημερίδα
Κανονισμός αριθ. 1567/2003 [έκδοση : συναπόφαση COD/2002/0052]
09.09.2003-Επίσημη Εφημερίδα L 224, 06.09.2003
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.07.2007
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου | Σχετικά με αυτόν το δικτυακό τόπο | Αναζήτηση | Επικοινωνία | Αρχή σελίδας