EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Îndepărtarea înotătoarelor rechinilor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1185/2003 privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul vizează interzicera practicii de „îndepărtare a înotătoarelor rechinilor”, prin care înotătoarele rechinilor sunt îndepărtate, iar restul corpului este aruncat în mare.
  • Regulamentul a fost modificat de Regulamentul (UE) nr. 605/2013 cu scopul de a elimina scutirile de la interdicție.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Regulamentul se aplică:

  • tuturor navelor de pescuit care operează în apele UE;
  • navelor UE care operează în afara acelor ape aflate sub suveranitatea țărilor UE.

Regulamentul interzice:

  • îndepărtarea înotătoarelor rechinilor* la bordul navelor și păstrarea la bord, transbordarea* sau debarcarea;
  • achiziționarea sau vânzarea de înotătoare de rechin îndepărtate la bordul navelor, păstrate la bord, transbordate sau debarcate ce contravine prezentului regulament.

Această interdicție se aplică peștilor care aparțin taxonului Elasmobranchii (care include rechinii, calcanii, vulpile de mare și alte specii similare), cu excepția îndepărtării înotătoarelor la vulpea de mare.

Condiții

Pentru a facilita depozitarea la bord, înotătoarele pot fi tăiate parțial și îndoite pe lângă carcasă, dar nu pot fi înlăturate de pe carcasă înainte de debarcare.

Raportarea

În temeiul prezentului regulament, țara al cărui pavilion este arborat de nava de pescuit, în conformitate cu sistemul UE de control al pescuitului, trebuie să transmită Comisiei Europene un raport anual privind respectarea regulamentului, inclusiv:

  • numărul de debarcări de rechini;
  • numărul, data și locul inspecțiilor efectuate;
  • numărul și natura cazurilor de nerespectare constatate, inclusiv o identificare completă a navei (navelor) implicate și sancțiunile aplicate pentru fiecare caz de nerespectare; și
  • totalul debarcărilor pe specii (greutate/număr) și pe porturi.

În 2016, Comisia a publicat un raport cu privire la funcționarea regulamentului în urma modificării sale în 2013 și la evoluțiile internaționale în acest domeniu.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 2 septembrie 2003.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

înotătoare de rechin: înseamnă oricare dintre înotătoarele rechinilor, inclusiv cele caudale, cu excepția înotătoarelor pectorale ale vulpilor de mare, considerate parte a aripioarelor vulpilor de mare.
Transbordare: transferul unei capturi de pe o navă de pescuit mai mică pe o navă mai mare, care ulterior încorporează captura într-un lot mai mare destinat expedierii.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1185/2003 al Consiliului din 26 iunie 2003 privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor (JO L 167, 4.7.2003, pp. 1-3)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1185/2003 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENT CONEX

Raportul Comisiei către Consiliu și Parlamentul European referitor la aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1185/2003 privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor, în conformitate cu modificările aduse de Regulamentul (UE) nr. 605/2013 și privind evoluțiile internaționale în acest domeniu [COM(2016) 207 final, 15.4.2016]

Data ultimei actualizări: 20.09.2019

Top