EUR-Lex De toegang tot het recht van de Europese Unie

Terug naar de EUR-Lex homepage

Dit document is overgenomen van EUR-Lex

Oceanen en visserij

maritime_affairs_and_fisheries

Europa is een maritiem continent. Meer dan de helft van het oppervlak van Europa wordt door water bedekt en het heeft een kustlijn van 68 000 km. Het heeft 1 200 havens en ’s werelds grootste handelsvloot.

In de laatste paar jaar is de economische bedrijvigheid aan, nabij en op zee sterk gegroeid. Dit betreft de visserij, de scheepvaart en het toerisme, maar ook de buitengaatse productie van hernieuwbare energie, aquacultuur, blauwe biotechnologie en andere blauwe economische sectoren.

Bij de inspanningen om tot een duurzame blauwe economie in de Europese Unie (EU) te komen worden al deze activiteiten betrokken, en wordt naar bescherming gezocht van het milieu waarin deze plaatsvinden.

Het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB), dat zijn oorsprong vindt in het Verdrag van Rome en is vastgelegd in artikelen 38 tot en met 43 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, bestaat uit een verzameling regels voor de handhaving van mariene biologische hulpbronnen en het beheer van en controle op de Europese visserij binnen en buiten de wateren van de EU.

Het doel van het GVB is te waarborgen dat visserij- en aquacultuuractiviteiten bijdragen aan milieu-, economische en maatschappelijke duurzaamheid op de lange termijn. Onder andere de volgende zaken dienen te worden gewaarborgd:

  • de traceerbaarheid, veiligheid en kwaliteit van in de EU op de markt gebrachte producten;
  • een fatsoenlijke levensstandaard voor de visserijsector, waaronder ook de kleinschalige visserij;
  • stabiele markten;
  • dat levensmiddelen voor een redelijke prijs voor consumenten verkrijgbaar zijn.

De meest recente hervorming van het GVB dateert van 2013 en werd van kracht op 1 januari 2014.