EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας για τελωνειακά ζητήματα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Απόφαση του Συμβουλίου 2004/633/ΕΚ για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

Συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ;

  • Η απόφαση αφορά την υπογραφή από την ΕΕ και την Ινδία μιας συμφωνίας η οποία αποσκοπεί στην απλούστευση των τελωνειακών μέτρων και στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στον τελωνειακό τομέα.
  • Σκοπός της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση της νόμιμης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των διοικητικών αρχών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας*. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών. Η συνεργασία που προβλέπεται στη συμφωνία μπορεί να αυξηθεί και να συμπληρωθεί μέσω συμφωνιών για συγκεκριμένους τομείς και ζητήματα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τελωνειακή συνεργασία

Τα μέρη αναλαμβάνουν να αναπτύξουν τελωνειακή συνεργασία με τους εξής τρόπους:

  • τη διευκόλυνση της νόμιμης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τις τελωνειακές τεχνικές και διαδικασίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα·
  • την παροχή τεχνικής βοήθειας μεταξύ τους·
  • την ανταλλαγή προσωπικού και εμπειρογνωμοσύνης.

Αμοιβαία διοικητική συνδρομή

  • Τα μέρη αναλαμβάνουν να παρέχουν συνδρομή μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Η συμφωνία προβλέπει 2 τύπους συνδρομής:
    • συνδρομή κατόπιν αίτησης: η αρμόδια αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση* παρέχει στην αιτούσα αρχή* όλες τις σχετικές πληροφορίες που θα της επιτρέψουν να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας και την ανίχνευση πράξεων που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Οι πληροφορίες μπορούν να αφορούν αδικήματα όπως η παρουσίαση εσφαλμένων ή παραποιημένων εγγράφων και η κανονικότητα των διαδικασιών εξαγωγής και εισαγωγής μεταξύ των δύο μερών. Η συνδρομή μπορεί επίσης να ζητείται όταν υπάρχουν λόγοι να θεωρείται ότι άτομα, τοποθεσίες, εμπορεύματα ή μεταφορικά μέσα εμπλέκονται σε παραβιάσεις της νομοθεσίας.
    • αυθόρμητη συνδρομή: τα μέρη παρέχουν αμοιβαία συνδρομή εάν κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο για την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, με δική τους πρωτοβουλία, ανταλλάζουν μεταξύ τους τις οποιεσδήποτε πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή σοβαρών ζημιών στην οικονομία, τη δημόσια υγεία ή σε παρόμοια συμφέροντα ζωτικής σημασίας.

Τυπικές πτυχές και εξαιρέσεις από την υποχρέωση συνδρομής

  • Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς, εκτός από επείγουσες περιπτώσεις όπου μπορούν να γίνονται προφορικές αιτήσεις, και στη συνέχεια να επιβεβαιώνονται γραπτώς. Οι αιτήσεις πρέπει να περιέχουν τα εξής:
    • στοιχεία για την αιτούσα αρχή·
    • το ζητούμενο μέτρο·
    • το θέμα και τον λόγο της αίτησης·
    • όλα τα νομικά δεσμευτικά μέσα·
    • λεπτομέρειες των προσώπων που αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας.
  • Το μέρος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση μπορεί να αρνηθεί την παροχή συνδρομής, εάν αυτή είναι πιθανό να βλάψει την κυριαρχία, τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια ή άλλα ουσιώδη συμφέροντα ενός από τα μέρη. Η υποχρέωση παροχής συνδρομής μπορεί επίσης να μην εφαρμοστεί όταν κάτι τέτοιο θα παραβίαζε ένα βιομηχανικό, εμπορικό ή επαγγελματικό απόρρητο. Το μέρος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση μπορεί επίσης να αποφασίσει να αναβάλει τη συνδρομή για τον λόγο ότι παρεμβαίνει σε μια εν εξέλιξη έρευνα, δίωξη ή διαδικασία.
  • Η συμφωνία περιέχει ρήτρες εμπιστευτικότητας σε σχέση με τις παρεχόμενες πληροφορίες, οι οποίες καλύπτονται από την υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου. Παρέχεται υψηλό επίπεδο προστασίας για τα προσωπικά δεδομένα.
  • Η συμφωνία δημιουργεί μια μεικτή επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας η οποία επιβλέπει τη λειτουργία της συμφωνίας και εξετάζει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Η απόφαση εφαρμόζεται από τις 30 Μαρτίου 2004. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2004.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Τελωνειακή νομοθεσία: οι κανόνες που θεσπίζονται από την ΕΕ ή την Ινδία σχετικά με την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων και τη διάθεσή τους υπό οποιοδήποτε άλλο τελωνειακό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων απαγόρευσης, περιορισμού και ελέγχου
Αρμόδια αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση: η αρμόδια τελωνειακή αρχή που λαμβάνει αίτηση συνδρομής.
Αιτούσα αρχή: η αρμόδια τελωνειακή αρχή που υποβάλλει αίτηση συνδρομής.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση 2004/633/ΕΚ του Συμβουλίου της 30ής Μαρτίου 2004 για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Ινδίας για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 304, της 30.9.2004, σ. 24)

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Ινδίας για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 304, της 30.9.2004, σ. 25-31)

τελευταία ενημέρωση 07.11.2017

Top