RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés

A szabadság, a biztonság és a jog érvényesülése

A bűnözés elleni küzdelem része a tagállami büntetőjogi hatóságok közötti párbeszédnek és ezen intézmények fellépésének a megerősítése. Ennek érdekében az Európai Unió (EU) speciális szerveket hozott létre a kölcsönös jogsegély nyújtásának elősegítésére. Főként az Eurojust és az Európai Igazságügyi Hálózat támogatja az igazságügyi hatóságok közötti együttműködést.
A büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az ítéleteknek és igazságügyi határozatoknak a tagállamok általi kölcsönös elismerésének elvére épül. Ez a kapcsolódó nemzeti joganyag egymáshoz közelítését és közös minimális szabályok alkalmazását jelenti. A minimális szabályok elsősorban a bizonyítékok elfogadhatóságával és a bűncselekmények áldozatainak, valamint a büntetőeljárásban érintett személyeknek a jogaival kapcsolatosak.
A büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, amelyet a Maastrichti Szerződés vezetett be 1993-ban, az Európai Unió működéséről szóló szerződés V. címének hatálya alá tartozik.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére