EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rättssäkerhet i internationell handel för EU-företag som tillämpar avtal om val av domstol

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Rådets beslut 2009/397/EG om undertecknande av konventionen om avtal om val av domstol

Rådets beslut 2014/887/EU om godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol

VILKET SYFTE HAR BESLUTEN OCH KONVENTIONEN?

  • De undertecknar och godkänner Haagkonventionen av den 30 juni 2005 om avtal om val av domstol* på Europeiska unionens (EU) vägnar.
  • I konventionen klargörs vilka regler som gäller för internationella handelstvister där partnerna har utsett en domstol att vara ensam behörig.
  • Konventionen skapar ökad rättssäkerhet för EU-företag som gör affärer med företag utanför EU genom att säkerställa att deras val av domstol för tvistlösning respekteras.

VIKTIGA PUNKTER

Tillämpningsområde för konventionen

  • Konventionen tillämpas på exklusiva avtal om val av domstol i internationella mål av civil och kommersiell natur som rör länder som tillämpar konventionen.
  • Ett avtal om val av domstol anses vara exklusivt om inte parterna uttryckligen har angett något annat.
  • Flera frågor omfattas inte av konventionen. Detta gäller bland annat
  • Parterna i konventionen kan dessutom undanta vissa andra frågor från tillämpningsområdet. Mot denna bakgrund förklarade EU att den inte kommer att tillämpa konventionen på vissa försäkringsfrågor.

Säkerställa respekten för valet av domstol

  • Parternas vilja – avtalsparterna kan ingå ett exklusivt avtal om val av domstol i syfte att utse en domstol i ett av de länder som tillämpar konventionen som behörig att lösa en tvist. Avtalet ska göras skriftligen eller i annan form som tillåter senare ändringar av uppgifter.
  • Domstols behörighet – den utsedda domstolen är den enda domstol som är behörig att avgöra en tvist som omfattas av avtalet om val av domstol, förutsatt att avtalet inte är ogiltigt enligt gällande nationell rätt. Andra domstolar än den valda ska avbryta eller avvisa förfaranden som bryter mot ett avtal om val av domstol, såvida inte
    • avtalet är ogiltigt enligt gällande rätt i det land där den valda domstolen finns,
    • en part saknar befogenhet att ingå avtalet enligt gällande rätt i det land där den domstol vid vilken talan väcktes finns,
    • avtalets genomförande står i strid med den allmänna ordningen i det land där den ej valda domstolen finns,
    • avtalet inte kan genomföras, eller
    • den valda domstolen har beslutat att inte pröva målet.
  • Erkännande och verkställighet – övriga länder som tillämpar konventionen måste erkänna och verkställa en dom som meddelats av den valda domstolen. De kan dock skjuta upp verkställigheten om domen har överklagats i ursprungslandet eller om tidsfristen för ordinarie överklagande ännu inte har löpt ut. I konventionen fastställs även en rad andra situationer där erkännande eller verkställighet får vägras (till exempel om domen har erhållits genom bedrägeri). I konventionen förtecknas även de dokument som krävs för begäran om erkännande och verkställighet.

VILKEN PERIOD GÄLLER KONVENTIONEN FRÅN?

Efter rådets beslut 2014/887/EU ratificerade EU konventionen den 15 juni 2015 och gjorde den därmed bindande för alla EU-länder (utom Danmark) och för övriga länder som har ratificerat den från och med dagen för ikraftträdandet den 1 december 2015.

BAKGRUND

VIKTIGA BEGREPP

Avtal om val av domstol: avtal mellan partner att utse vilken domstol (en eller flera specifika domstolar) som är behörig att avgöra i tvister om ett visst rättsförhållande.
Alternativ tvistlösning: lösning av tvister utan att gå till domstol.

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 2009/397/EG av den 26 februari 2009 om undertecknande på Europeiska gemenskapens vägnar av konventionen om avtal om val av domstol (EUT L 133, 29.5.2009, s. 1).

Rådets beslut 2014/887/EU av den 4 december 2014 om godkännande på Europeiska unionens vägnar av Haagkonventionen av den 30 juni 2005 om avtal om val av domstol (EUT L 353, 10.12.2014, s. 5).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1215/2012 av den 12 december 2012 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område (omarbetning) (EUT L 351, 20.12.2012, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 1215/2012 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 24.07.2017

Top