EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ενσωμάτωση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2252/2004 σχετικά με την καθιέρωση προτύπων για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των χωρών της ΕΕ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ο κανονισμός αποσκοπεί στην εναρμόνιση των χαρακτηριστικών ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνονται τα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία *, στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με σκοπό να προστατευτούν από τυχόν παραποίησή τους.
  • Τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 444/2009 το 2009, κυρίως για να καθοριστούν εξαιρέσεις για περιπτώσεις παιδιών κάτω των 6 ετών και ατόμων από τα οποία είναι πρακτικώς αδύνατη η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων για ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα βιομετρικά στοιχεία στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξακρίβωση της γνησιότητας του εγγράφου και της ταυτότητας του κατόχου, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να επαληθεύει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στο διαβατήριο ή στο ταξιδιωτικό έγγραφο και, εφόσον ενδείκνυται, να ζητά τη διόρθωση ή την απάλειψη δεδομένων. Η συγκέντρωση και η επαλήθευση βιομετρικών δεδομένων θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά για την έκδοση διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα μέσο αποθήκευσης υψηλής ασφαλείας (τσιπ) για την απομνημόνευση ψηφιακών δεδομένων και να διαθέτουν επαρκή χωρητικότητα προκειμένου να διασφαλίζεται η ακεραιότητα, η αυθεντικότητα και η εμπιστευτικότητα των δεδομένων αυτών. Το μέσο αποθήκευσης περιέχει εικόνα του προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα που λαμβάνονται επίπεδα (και όχι με κυλιόμενα μεμονωμένα δάκτυλα, νύχι προς νύχι). Τα δεδομένα αυτά, τα οποία πρέπει να είναι σε μορφή που εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα, θα πρέπει να ενσωματώνονται με τρόπο ασφαλή.

Οι χώρες της ΕΕ ορίζουν τις αρχές και τους φορείς που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τα οποία περιλαμβάνονται στο μέσο αποθήκευσης των εγγράφων βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας, με την επιφύλαξη τυχόν σχετικών διατάξεων του δικαίου της ΕΕ ή διεθνών συμφωνιών. Για να διασφαλιστεί ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τα στοιχεία παραγωγής δεν θα διατίθενται σε περισσότερα μέρη απ’ ό,τι είναι απαραίτητο, κάθε χώρα της ΕΕ ορίζει μόνο έναν αρμόδιο φορέα για την παραγωγή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι χώρες της ΕΕ διατηρούν την ευχέρεια να αλλάζουν τον φορέα αυτό εφόσον το κρίνουν απαραίτητο. Για λόγους ασφαλείας, κάθε χώρα γνωστοποιεί την ονομασία του αρμόδιου φορέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας, με τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τις χώρες της ΕΕ, παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού. Πρόκειται για μη απόρρητες προδιαγραφές. Αυτές συμπληρώνονται από προδιαγραφές που μπορούν να παραμείνουν απόρρητες, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος πλαστογράφησης και παραποίησης. Οι πρόσθετες αυτές προδιαγραφές θεσπίζονται με εκτελεστικές πράξεις από την Επιτροπή, είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και αφορούν:

  • πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας·
  • το μέσο αποθήκευσης και την ασφάλειά του·
  • απαιτήσεις σχετικές με την ποιότητα και τα κοινά πρότυπα για την εικόνα του προσώπου και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Το 2018 η Επιτροπή εξέδωσε εκτελεστική απόφαση για τη θέσπιση των τεχνικών προδιαγραφών σχετικά με την καθιέρωση προτύπων για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, η οποία κατάργησε και αντικατέστησε παρόμοιες, προγενέστερες αποφάσεις.

Βάσει του τροποποιητικού κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 444/2009, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 (προσωρινό όριο ηλικίας) και τα άτομα που αδυνατούν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα εξαιρούνται από τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μόνο εκπαιδευμένο και δεόντως εξουσιοδοτημένο προσωπικό των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την έκδοση διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων επιτρέπεται να λαμβάνει βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία. Τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα πρέπει να εκδίδονται ως ατομικά έγγραφα, σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία δεν συμμετείχαν στον κανονισμό και, συνεπώς, δεν δεσμεύονταν από αυτόν. Ωστόσο, η Δανία αποφάσισε να τον ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο. Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, παρόλο που δεν είναι στην ΕΕ, συμμετέχουν στην εφαρμογή του κανονισμού.

Ο κανονισμός δεν αφορά τα έγγραφα ταυτότητας που εκδίδουν οι χώρες της ΕΕ για τους υπηκόους τους ή τα προσωρινά διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα με ισχύ έως και δώδεκα μήνες.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Οι χώρες της ΕΕ όφειλαν να θέσουν σε εφαρμογή τον παρόντα κανονισμό το αργότερο:

  • έως τις 28 Αυγούστου 2006, όσον αφορά την εικόνα του προσώπου·
  • έως τις 28 Ιουνίου 2009, όσον αφορά τα δακτυλικά αποτυπώματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία: προσωπικά δεδομένα που προκύπτουν από ειδική τεχνική επεξεργασία των φυσικών, φυσιολογικών ή συμπεριφορικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου, η οποία επιτρέπει ή επιβεβαιώνει την αποκλειστική ταυτοποίηση του ατόμου αυτού, όπως είναι οι εικόνες του προσώπου ή τα δακτυλικά αποτυπώματα.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2252/2004 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με την καθιέρωση προτύπων για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των κρατών μελών (ΕΕ L 385 της 29.12.2004, σ. 1-6)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2252/2004 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση αποτελεί μόνο βοήθημα τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) της Επιτροπής, της 30.11.2018, για τη θέσπιση των τεχνικών προδιαγραφών σχετικά με την καθιέρωση προτύπων για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των κρατών μελών και για την κατάργηση των αποφάσεων C(2006) 2909 και C(2008) 8657 [C(2018) 7774 final της 30.11.2018]

τελευταία ενημέρωση 08.01.2020

Top