RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A terrorizmus elleni küzdelem

A szabadság, a biztonság és a jog érvényesülése

Mivel a terrorizmus veszélyt jelent az Európai Unió biztonságára, szabadságára, értékeire és állampolgáraira, az EU cselekvésének célja, hogy megfelelő, az egyedi helyzetre szabott választ adjon erre a jelenségre annak leküzdése érdekében. Az átfogó megközelítés négy alappillére a megelőzés, a védekezés, az üldözés és a válaszadás. Az EU nagy erőfeszítéseket tesz a terrorcselekmények megelőzése és felderítése érdekében, valamint az infrastruktúra és a polgárok védelme érdekében. Ugyanakkor a terrorizmus okait, erőforrásait és kapacitásait is megcélozza intézkedéseivel. Az EU-n belüli bűnüldöző szervek és igazságügyi hatóságok munkájának összehangolása, valamint a nemzetközi együttműködés alapvető fontosságú ennek az országokon átnyúló jelenségnek a leküzdését célzó lépések hatékonyságának biztosításához.
Az Amszterdami Szerződés megteremtette az EU fellépésének alapját, akkor még csak néhány tagállamra korlátozva. Ezek az erőfeszítések az Egyesült Államokban (2001-ben) és Európában (Madridban és Londonban 2004-ben, illetve 2005-ben) elkövetett terrortámadások nyomán tovább fokozódtak.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére