RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 12 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A benzilpiperazin (BZP) néven ismert szintetikus kábítószer ellenőrzésének fokozása

Az Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy megóvja az európai polgárokat a BZP néven ismert, tabletta, kapszula vagy por formájában megjelenő pszichoaktív anyaggal szemben. A jelen javaslat célja, hogy a BZP-t ellenőrzési intézkedések alá vesse, valamint büntetőjogi szankciókat vezessen be e területen.

JOGI AKTUS

A Tanács 2008/206/IB határozata (2008. március 3.) az 1-benzilpiperazin (BZP) ellenőrzési intézkedéseknek és büntetőjogi rendelkezéseknek alávetni kívánt, új pszichoaktív anyagként való meghatározásáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

A BZP (1-benzilpiperazin) a központi idegrendszerre ható új pszichoaktív kábítószer. Ezen anyagnak nincs megalapozott és elismert gyógyászati értéke. A BZP-t internetes oldalakon keresztül, „gyógynövény-szaküzletekben" és „smartshopokban" értékesítik, kizárólag rekreációs célokra.

Az anyag fogyasztásával járó veszélyek egyelőre kevéssé ismertek. Ezért – a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) és az Europol közös jelentése alapján – az Európai Bizottság azt javasolta a Tanácsnak, hogy az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó információcseréről, kockázatértékelésről és ellenőrzésről szóló 2005/387/IB tanácsi határozaton alapuló kockázatértékelés elkészítésével becsülje fel a BZP társadalmi és egészségügyi kockázatait.

A BZP kockázatértékelésének eredményei a következők: immár tizenhárom tagállam, valamint Norvégia tett jelentést BZP-lefoglalásokról, egytől 64 900 tablettáig terjedő mennyiségben. Mindazonáltal semmilyen bizonyíték nem utal a szervezett bűnözés jelenlétére ezen a területen.

A BZP pszichoaktív anyag. Fogyasztása az alábbi kockázatokkal járhat:

 • a szívverés felgyorsulása;
 • a vérnyomás megnövekedése;
 • nyugtalanság és hiperaktivitás.

E kábítószernek mellékhatásai is lehetnek, amelyek az anyag kiürülésének időszakában, a bevételt követő 24 órán belül jelentkezhetnek. A mellékhatások az alábbi tünetekben nyilvánulhatnak meg:

 • hányás és hányinger;
 • fejfájás és gyomorfájás;
 • étvágyhiány;
 • szorongás és álmatlanság;
 • hirtelen hangulatváltozások és ingerlékenység;
 • szokatlan gondolatok;
 • zavartság;
 • erős szívdobogás és remegés.

Egyes hatások valószínűleg a BZP-nek tulajdoníthatók, de ez még bizonyításra vár. Bizonyos klinikai jelentések kapcsolatot állapítanak meg az anyag fogyasztása és az epilepsziás rohamok jelentkezése között, jóllehet ez a következtetés igen korlátozott számú eseten alapul. BZP-t boncolásnál vett mintákban is találtak, azonban az anyag elhalálozásban játszott szerepe nem mérhető, mivel valamennyi esetben egyéb tényezők is közrejátszottak.

A kockázatértékelési jelentés arról tanúskodik, hogy nincs elegendő meggyőző erejű tudományos bizonyíték ezen új kábítószer általános kockázatainak megállapítására. Ennek ellenére, tekintve, hogy az anyag veszélyt jelent az egészségre, továbbá érvényesítve az elővigyázatosság elvét, a BZP-t ellenőrzés alá kell vonni, és azzal kapcsolatos intézkedéseket kell hozni.

Záró rendelkezések

Az Egyesült Nemzetek Szervezete pszichotróp anyagokról szóló 1971. évi egyezményéből következő kötelezettségeiknek megfelelően a tagállamok kötelesek a BZP-t a nemzeti jogszabályaikba foglalt ellenőrzési intézkedések és büntetőjogi szankciók alá vetni.

Háttér

Több kezdeményezésre került már sor e tárgyban. A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a BZP fogyasztása olyan egészségügyi problémákat vonhat maga után, amelyek hosszú távú hatásai ismeretlenek. E megfigyelésből kiindulva az Európai Bizottság sürgeti a BZP ellenőrzési intézkedések alá vonását, amint azt az Egyesült Nemzetek Szervezete pszichotróp anyagokról szóló egyezménye előírja. A jelen javaslat alapjául szolgálnak továbbá az új pszichoaktív anyagok kockázatértékelési eljárásai révén összegyűjtött adatok.

A Tanács 2005. május 10-i 2005/387/IB határozata három lépésből álló eljárást ír elő az ilyen típusú anyagok ellenőrzés alá vonására. Az első lépés egy jelentés elkészítése a BZP-vel kapcsolatban rendelkezésre álló valamennyi információról. Ezt az értékelést az EMCDDA és az Europol készítette el, majd 2007. február 22-én a Tanács elé terjesztette. A Tanács ennek folyományaképpen a BZP-vel összefüggő kockázatokról szóló részletes tanulmányt kért, amelyet az alábbi szerveknek kell elkészíteniük:

 • az EMCDDA kibővített tudományos bizottsága;
 • az Európai Bizottság;
 • az Europol;
 • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktusHatálybalépésAz átültetés határideje a tagállamokbanHivatalos Lap

A 2008/206/IB határozat

2008.3.8.

HL L 63., 2008.3.7.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács 2005/387/IB határozata (2005. május 10.) az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó információcseréről, kockázatértékelésről és ellenőrzésről [Hivatalos Lap L 127., 2005.5.20.]

Utolsó frissítés: 18.04.2008
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére