RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem

A szabadság, a biztonság és a jog érvényesülése

Az Európai Unió (EU) fellép a nemen, faji vagy etnikai hovatartozáson, valláson vagy hiten, fogyatékosságon, életkoron és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés ellen. Ezen túlmenően a szerződések tiltanak bármiféle, állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetést is. A diszkriminációmentességhez való jogot tovább erősíti az Alapjogi Charta is, amely a szerződésekkel azonos jogi súllyal bír.
A hátrányos megkülönböztetéssel szembeni európai jogi keretek 2000-ben jöttek létre, és három irányelvet foglalnak magukban, nevezetesen a faji vagy etnikai eredettől független egyenlő bánásmódról, a foglalkoztatás során alkalmazott egyenlő bánásmódról, valamint a férfiakkal és nőkkel a munkaerőpiacon kívül alkalmazott egyenlő bánásmódról szóló irányelveket. A tagállamok és az Unió intézményeit és hatóságait az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége segíti az EU diszkriminációellenes jogszabályainak végrehajtásában. Pénzügyi támogatást a PROGRESS 2007–2013 program nyújt.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére