EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

OTC-johdannaisia, keskusvastapuolia ja kauppatietorekistereitä koskevat EU:n säännöt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 648/2012 OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Euroopan markkinarakenneasetuksessa (EMIR) vahvistetaan OTC-johdannaisia* koskevia sopimuksia, keskusvastapuolia* ja kauppatietorekistereitä* koskevat säännöt Pittsburghissa Yhdysvalloissa syyskuussa 2009 annettujen G20-sitoumusten mukaisesti.
  • EMIR-asetuksella pyritään vähentämään järjestelmäriskiä, parantamaan johdannaismarkkinoiden avoimuutta ja säilyttämään rahoitusvakaus.
  • EMIR-asetusta on muutettu useita kertoja, viimeksi asetuksella (EU) 2022/2554 eli digitaalista häiriönsietokykyä koskevalla säädöksellä (DORA-asetus), jonka tarkoituksena on varmistaa, että rahoitusala kykenee selviytymään vakavista toiminnallisista häiriöistä (ks. tiivistelmä).

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Avoimuuden lisäämiseksi EMIR-asetuksessa säädetään, että kaikki tiedot kaikista eurooppalaisista johdannaissopimuksista on ilmoitettava kauppatietorekistereihin ja asetettava valvontaviranomaisten, myös Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA), saataville.
  • Vastapuoliluottoriskin* pienentämiseksi asetuksessa säädetään tiukoista organisaatio-, liiketoiminta- ja vakavaraisuusvaatimuksista, jotka keskusvastapuolten on täytettävä. Vakioidut johdannaissopimukset on myös määritettävä keskusvastapuolessa (ks. määritys*).
  • Euroopan unionin (EU) rahoitusalan digitaalisen operatiivisen häiriönsietokyvyn vahvistamiseksi muutosasetuksessa (EU) 2022/2554 asetetaan vaatimuksia keskusvastapuolten ja kauppatietorekisterien verkko- ja tietojärjestelmien häiriönsietokyvylle sen varmistamiseksi, että ne voivat kestää kaikentyyppisiä tieto- ja viestintätekniikkaan liittyviä häiriöitä ja uhkia sekä vastata niihin ja toipua niistä.
  • Toiminnallisen riskin* vähentämiseksi muiden kuin keskusvastapuolen määrittämien OTC-johdannaissopimusten osalta, EMIR-asetuksessa edellytetään, että vastapuolilla on käytössään tehokkaita menettelyjä sopimusehtojen oikea-aikaiseksi vahvistamiseksi, riita-asioiden tunnistamiseksi ja ratkaisemiseksi varhaisessa vaiheessa sekä voimassa olevien sopimusten markkina-arvoon arvostamiseksi* päivittäin. Lisäksi vastapuolten on vaihdettava vakuuksia ja varmistettava, että niillä on riittävästi pääomaa sellaisen riskin hallitsemiseksi, jota vakuus ei kata.
  • Määritys- ja ilmoitusvelvoitteita sovelletaan yrityksiin, joilla on suuria omistusosuuksia OTC-johdannaisista, muun muassa
    • finanssialan yrityksiin, kuten pankkeihin ja vakuutuslaitoksiin, tai
    • muihin kuin finanssialan yrityksiin, kuten energiayhtiöihin ja lentoyhtiöihin.

Poikkeukset

  • Ryhmänsisäiset liiketoimet vapautetaan keskusvastapuolimäärityksestä, ilmoittamisesta sekä muiden kuin keskusvastapuolen määrittämien OTC-johdannaisten vakuuksien vaihtamista koskevista velvoitteista tietyin edellytyksin.
  • Eläkejärjestelmät on vapautettu tilapäisesti velvoitteista, koska vielä ei ole kehitetty toteuttamiskelpoista ratkaisua, jonka avulla eläkejärjestelmät voisivat osallistua keskusvastapuolimääritykseen.
  • Tietyt julkisyhteisöt ja kansainväliset laitokset on jätetty EMIR-asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle (lukuun ottamatta ilmoitusta koskevaa vapautusta yhteisöstä riippuen).
  • Tiettyjen OTC-johdannaissopimusten tai tiettyjen vastapuolten määritysvelvollisuuden keskeyttäminen on tietyissä olosuhteissa mahdollista.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen tehtävät

  • ESMAn tehtävänä on yksilöidä sopimukset, joiden olisi kuuluttava määritysvelvollisuuden piiriin, eli vakioidut sopimukset, jotka on määritettävä keskusvastapuolessa.
  • ESMAlla on tärkeä rooli varmistettaessa EU:n keskusvastapuolten valvonnasta vastaavien EU:n jäsenvaltioiden viranomaisten yhdenmukaistamista ja yhteistyötä EU:ssa.
  • ESMAn tehtävänä on tunnustaa sellaiset EU:n ulkopuolisten maiden keskusvastapuolet, jotka haluavat tarjota määrityspalveluja EU:ssa, ja valvoa EU:n ulkopuolisten maiden keskusvastapuolia, jotka ovat systeemisesti merkittäviä EU:n tai yhden tai useamman EU-maan rahoitusvakauden kannalta (toisen tason keskusvastapuolet).
  • Lisäksi ESMA valvoo kauppatietorekistereitä.
  • Muutosasetuksessa (EU) 2022/2554 edellytetään, että ESMA laatii luonnoksia teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään liiketoiminnan jatkuvuutta koskevien toimintaperiaatteiden ja palautussuunnitelman vähimmäissisältö ja vaatimukset, lukuun ottamatta liiketoiminnan jatkuvuutta koskevia tieto- ja viestintäteknisiä toimintaperiaatteita ja palautumissuunnitelmia.

Toimivalta

  • EMIR-asetuksessa vahvistetaan seuraavien toimivaltuudet:
    • kansalliset toimivaltaiset viranomaiset, valvontakollegiot ja ESMA – EU:hun sijoittautuneiden keskusvastapuolten toimilupien myöntämiseen ja valvontaan;
    • ESMA, EU:n ulkopuolisten maiden keskusvastapuolten kollegio ja EU:n valuuttoja liikkeeseen laskevat keskuspankit – EU:n ulkopuolisten maiden keskusvastapuolten tunnustamiseen ja sen varmistamiseen, että toisen tason keskusvastapuolet noudattavat EMIR-asetusta.
  • Euroopan komissio on hyväksynyt useita delegoituja asetuksia, muun muassa teknisiä standardeja ESMAn luonnosten pohjalta, asetuksessa säädettyjen edellytysten täydentämiseksi. ESMAn laatimat tekniset standardit kattavat muun muassa seuraavat aiheet:
    • keskusvastapuolten pääomavaatimukset;
    • kauppatietorekistereihin ilmoitettavat vähimmäistiedot;
    • laitosten maksuvalmiusvaatimusta koskeva raportointi.
  • Komissiolla on myös valtuudet antaa delegoituja asetuksia, jotka koskevat muun muassa seuraavia seikkoja:
    • muutokset niiden yhteisöjen luetteloon, jotka on vapautettu asetuksen velvoitteista;
    • sakkojen tai uhkasakkojen määräämiseen liittyvät säännökset;
    • toimenpiteet liitteen II tarkistamiseksi finanssimarkkinoiden kehityksen huomioon ottamiseksi;
    • maksutyyppien, maksujen perimisen perusteiden, maksujen määrän ja maksutapojen tarkempi määrittäminen.
  • Komissio on hyväksynyt täytäntöönpanopäätöksiä useista näkökohdista, kuten keskusvastapuolia koskevien sääntelyjärjestelmien vastaavuudesta tietyissä EU:n ulkopuolisissa maissa.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 16. elokuuta 2012 alkaen.

TAUSTAA

OTC-johdannaisista neuvotellaan yleensä yksityisesti. Näin ollen niitä koskevat tiedot ovat ainoastaan sopimuspuolten saatavilla, minkä vuoksi niihin liittyvien riskien luonnetta ja suuruutta voi olla vaikea tunnistaa.

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

OTC-johdannainen. Johdannainen on rahoitussopimus, jonka arvo riippuu etuuden tulevasta arvosta tai tilanteesta. Tämä etuus voi olla esimerkiksi varallisuuserä, indeksi tai korko. OTC-johdannainen (over-the-counter derivative) on johdannainen, jolla ei käydä kauppaa pörssissä vaan josta neuvotellaan yksityisesti kahden osapuolen, esimerkiksi pankin ja valmistajan, välillä.
Keskusvastapuoli. Oikeushenkilö, joka on transaktion kahden vastapuolen välissä ja toimii jokaiseen myyjään nähden ostajana ja jokaiseen ostajaan nähden myyjänä. Keskusvastapuolen päätehtävänä on hallita riski, jos toinen vastapuolista ei kykene huolehtimaan erääntyvistä maksuista eli laiminlyö maksuvelvoitteensa.
Kauppatietorekisteri. Tietokeskus, jonne tiedot johdannaistransaktioista ilmoitetaan. Kauppatietorekisterit ovat kaupallisia yrityksiä. On olemassa globaaleja kauppatietorekistereitä OTC-luotto-, OTC-korko- ja OTC-osakejohdannaisia varten (erityinen johdannaisluokka, johon kuuluvat muun muassa optiot ja futuurit).
Vastapuoliluottoriski. Riski, että vastapuoli, eli finanssitransaktion toinen osapuoli, laiminlyö maksun.
Määritys. Kaikki toimet transaktioon sitoutumisesta sen toimitukseen.
Toiminnallinen riski. Riittämättömistä tai epäonnistuneista sisäisistä prosesseista tai ulkoisista tapahtumista, esim. petoksesta, inhimillisestä virheestä tai terrorismista, aiheutuva tappion riski.
Markkina-arvoon arvostaminen. Annetaan omaisuuserälle arvo, joka vastaa omaisuuserän käypää markkinahintaa, tai arvo, joka lasketaan siihen liittyvien vakioitujen omaisuuserien perusteella, joille on olemassa markkinat.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 648/2012, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä (EUVL L 201, 27.7.2012, s. 1–59).

Asetukseen (EU) N:o 648/2012 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2554, annettu 14 päivänä joulukuuta 2022, finanssialan digitaalisesta häiriönsietokyvystä ja asetusten (EY) N:o 1060/2009, (EU) N:o 648/2012, (EU) N:o 600/2014, (EU) N:o 909/2014 ja (EU) 2016/1011 muuttamisesta (EUVL L 333, 27.12.2022, s. 1–79).

Viimeisin päivitys: 25.10.2023

Top