RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Pénzügyi szolgáltatások: általános keret

Belső piac

A pénzügyi piacok integrációja azt jelenti, hogy a tőke hatékonyabban osztható el, ami hosszú távon jobb gazdasági teljesítményt biztosít. Az Európai Unió olyan jogszabályi keretet hozott létre, amely törekszik a pénzügyi szolgáltatások piacának megerősítésére, különösen a pénzügyi szolgáltatók teljesítményének növelésére, valamint a fizetőképesség, a verseny és a pénzügyi stabilitás fokozására.
A pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos uniós politika a pénzügyi tevékenységek elősegítése és azok biztonságosságának növelése tekintetében hasonló problémákkal küzd, mint a tőke szabad mozgására vonatkozó politika. Ezek a problémák elsősorban a tevékenység határokon átnyúló jellegéből fakadnak, szintén fontos tényező azonban az új technológiákra épülő szolgáltatások ugrásszerű növekedése is.
A pénzügyi szolgáltatási politika három fő ágazatot fed le: ezek a bankrendszer, a biztosítás és az értékpapírok. Azon túlmenően, hogy szabályokat fektet le a piaci szereplők és a befektetők (bankok, biztosítók és értékpapír-kereskedők) számára, az Unió nagyobb védelmet kíván biztosítani a fogyasztóknak egyes konkrét területeken, mint például a lakossági pénzügyi szolgáltatásokén.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére