EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την απόσπαση των εργαζομένων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Οδηγία 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών

Οδηγία 2014/67/ΕΕ για την εφαρμογή της οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών

Οδηγία (ΕΕ) 2020/1057 για τη θέσπιση ειδικών κανόνων σχετικά με την οδηγία 96/71/ΕΚ και την οδηγία 2014/67/ΕΕ για την απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών και για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/22/ΕΚ, όσον αφορά τις απαιτήσεις επιβολής, και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ;

  • Η οδηγία 96/71/ΕΚ καταρτίζει κατάλογο με τους όρους εργασίας υπό τους οποίους πρέπει να εργάζονται στη χώρα απόσπασής τους (χώρα υποδοχής) όσοι έχουν αποσπαστεί προσωρινά στο εξωτερικό από τον εργοδότη τους. Σκοπός της είναι να εξασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων καθώς και να παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού στους παρόχους υπηρεσιών.
  • Η οδηγία 2014/67/ΕΕ αποσκοπεί στη βελτίωση της εφαρμογής και επιβολής της οδηγίας 96/71/ΕΚ. Καλύπτει ζητήματα όπως η κατάχρηση και η καταστρατήγηση των κανόνων απόσπασης, η κοινή ευθύνη στις αλυσίδες υπεργολαβίας και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
  • Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2018/957 επικαιροποιεί και τροποποιεί την οδηγία 96/71/ΕΚ. Θεσπίζει κανόνες όσον αφορά τους όρους εργασίας και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των αποσπασμένων εργαζομένων, και αποσκοπεί στην εξασφάλιση δίκαιων μισθών και ίσων όρων ανταγωνισμού για τις εταιρίες απόσπασης και τις τοπικές εταιρίες στη χώρα υποδοχής, τηρώντας συγχρόνως την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών.
  • Η οδηγία (EE) 2020/1057 θεσπίζει ειδικούς κανόνες για την απόσπαση των επαγγελματιών οδηγών στον τομέα των εμπορικών οδικών μεταφορών και για την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων αυτών. Η οδηγία προβλέπει κανόνες που ανταποκρίνονται καλύτερα στη μεγάλη κινητικότητα της εργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών. Επιδιώκει να άρει τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ερμηνεία, την εφαρμογή και την επιβολή των κανόνων περί απόσπασης των εργαζομένων στον τομέα των οδικών μεταφορών. Έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει έναν δίκαιο, αποδοτικό και κοινωνικά υπεύθυνο τομέα οδικών μεταφορών, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη νομική ασφάλεια, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο για τους μεταφορείς και προλαμβάνοντας τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οδηγία 96/71/ΕΚ

  • Η οδηγία 96/71/ΕΚ εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις οι οποίες αποσπούν εργαζομένους στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στο έδαφος χώρας της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχέση εργασίας μεταξύ της επιχείρησης που πραγματοποιεί την απόσπαση και του εργαζομένου, κατά τη διάρκεια της περιόδου απόσπασης. «Αποσπασμένος εργαζόμενος» είναι ο εργαζόμενος ο οποίος, για περιορισμένη χρονική περίοδο, εργάζεται στο έδαφος άλλης χώρας της ΕΕ από αυτήν στην οποία συνήθως εργάζεται.
  • Για να προστατεύονται τα δικαιώματα των αποσπασμένων εργαζομένων όταν οι εταιρείες κάνουν χρήση της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, και για να διευκολύνεται η άσκηση αυτής της ελευθερίας, η οδηγία 96/71/ΕΚ περιλαμβάνει βασικούς όρους εργασίας που πρέπει να εφαρμόζονται στους αποσπασμένους εργαζόμενους στη χώρα υποδοχής, όπως:
    • ανώτατες περίοδοι εργασίας και ελάχιστες περίοδοι ανάπαυσης·
    • ελάχιστη διάρκεια ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών·
    • ισχύουσες ελάχιστες αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης·
    • υγεία, ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία.

Οδηγία 2014/67/ΕΕ

Καλύτερη πρόληψη, παρακολούθηση και επιβολή κυρώσεων για τυχόν κατάχρηση των εφαρμοστέων κανόνων

  • Για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάχρησης και καταστρατήγησης των κανόνων (για παράδειγμα, μέσω των αποκαλούμενων εικονικών εταιριών*), η οδηγία 2014/67/ΕΕ περιέχει κατάλογο πραγματικών στοιχείων προκειμένου να διευκολύνει την αξιολόγηση του κατά πόσον μια ειδική κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως πραγματική απόσπαση.
  • Για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, η οδηγία 2014/67/ΕΕ καταρτίζει κατάλογο μέτρων εθνικού ελέγχου τα οποία θεωρούνται δικαιολογημένα και αναλογικά και τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν για να παρακολουθείται η συμμόρφωση της οδηγίας 96/71/ΕΚ και της ίδιας της οδηγίας εφαρμογής (οδηγία 2014/67/ΕΕ).
  • Για την αύξηση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αλυσίδες υπεργολαβίας, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα μπορούν να θεωρούν υπεύθυνο τον εργολάβο σε μια σχέση άμεσης υπεργολαβίας για κάθε οφειλόμενη καθαρή αμοιβή που αντιστοιχεί στους ελάχιστους μισθούς, επιπλέον ή αντί της ευθύνης του εργοδότη. Αντί των εν λόγω κανόνων περί ευθύνης, οι χώρες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άλλα ενδεδειγμένα μέτρα εφαρμογής.

Βελτιωμένη πρόσβαση στις πληροφορίες

  • Για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της διαφάνειας, οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να διαθέτουν δωρεάν πληροφορίες για τους όρους απασχόλησης και για τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, μέσω ενός ενιαίου επίσημου εθνικού ιστότοπου. Οι πληροφορίες πρέπει να δημοσιοποιούνται στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες της χώρας υποδοχής και στις πιο σχετικές γλώσσες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες στην αγορά εργασίας της.

Ενισχυμένη διοικητική συνεργασία

  • Η οδηγία 2014/67/ΕΕ περιλαμβάνει επίσης σαφέστερους κανόνες για τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων χρονικών ορίων για τη χορήγηση πληροφοριών. Ο κανονισμός όσον αφορά το σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Το σύστημα ΙΜI είναι ένα πολυγλωσσικό ηλεκτρονικό εργαλείο που επιτρέπει στις εθνικές, περιφερειακές και τις τοπικές αρχές να επικοινωνούν γρήγορα και εύκολα με τις ομόλογές τους αρχές στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για την εσωτερική αγορά.
  • Η οδηγία 2014/67/ΕΕ διασφαλίζει επίσης ότι οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε παρόχους υπηρεσιών λόγω μη τήρησης των εφαρμοστέων κανόνων σε μια χώρα της ΕΕ μπορεί να επιβληθούν και να ανακτηθούν σε μιαν άλλη.

Τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2018/957

Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2018/957 εισάγει ορισμένους νέους κανόνες:

  • όσον αφορά την αμοιβή, για τους αποσπασμένους εργαζομένους ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους ημεδαπούς εργαζομένους στη χώρα υποδοχής·
  • ένας εργαζόμενος θα θεωρείται ότι έχει αποσπαστεί μακροπρόθεσμα έπειτα από 12 μήνες (με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης εφόσον ο πάροχος των υπηρεσιών υποβάλει αιτιολογημένη κοινοποίηση), μετά το πέρας των οποίων, ο αποσπασμένος εργαζόμενος θα υπόκειται σχεδόν σε όλες τις πτυχές του εργατικού δικαίου της χώρας υποδοχής·
  • μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ενδεχόμενων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που μπορεί να εφαρμόζονται σε χώρες της ΕΕ οι οποίες διαθέτουν σύστημα αναγόρευσης των συλλογικών συμβάσεων ή των διαιτητικών αποφάσεων σε κανόνες γενικής εφαρμογής·
  • οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης οφείλουν να διασφαλίζουν τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για τους αποσπασμένους εργαζόμενους που ισχύουν για τους προσωρινά απασχολούμενους που έχουν προσληφθεί στη χώρα διεξαγωγής της εργασίας·
  • βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τις καταχρήσεις και την καταστρατήγηση των κανόνων στο πλαίσιο της απόσπασης.

Οδηγία (ΕΕ) 2020/1057

Στις αλλαγές που εισήγαγε η οδηγία (ΕΕ) 2020/1057 περιλαμβάνονται:

  • εξαίρεση από τους κανόνες γενικής απόσπασης που ισχύουν για τις ενδομεταφορές και τις διεθνείς μεταφορές, με εξαίρεση τη διαμετακόμιση, τις «διμερείς μεταφορές» (τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών) και τις διμερείς μεταφορές με 2 πρόσθετες στάσεις που αφορούν το φορτίο — η εν λόγω εξαίρεση περιορίζεται σε περιπτώσεις όπου υφίσταται σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ του εργοδότη που αποστέλλει τον οδηγό και ενός φορέα που ενεργεί στη χώρα της ΕΕ υποδοχής·
  • διοικητικοί κανόνες σχετικά με την απόσπαση οδηγών, τον έλεγχο και την επιβολή — οι μεταφορείς πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα IMI για να διαβιβάζουν δηλώσεις απόσπασης καθώς και κάθε απαιτούμενη πληροφορία·
  • κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων·
  • «ευφυή επιβολή», η οποία υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να ενσωματώσουν τον έλεγχο των κανόνων απόσπασης σε μια συνολική στρατηγική ελέγχου·
  • κανόνες που διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση των κανόνων απόσπασης για τους οδηγούς της ΕΕ δεν οδηγεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μεταφορέων εκτός ΕΕ που διαθέτουν πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών της ΕΕ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ;

  • Η οδηγία 96/71/ΕK εφαρμόζεται από τις 10 Φεβρουαρίου 1997 και έπρεπε να θεσπιστεί νομοθετικά στις χώρες της ΕΕ έως τις 16 Δεκεμβρίου 1999.
  • Η οδηγία 2014/67/ΕΕ εφαρμόζεται από τις 17 Ιουνίου 2014 και έπρεπε να θεσπιστεί νομοθετικά στις χώρες της ΕΕ έως τις 18 Ιουνίου 2016.
  • Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2018/957 έπρεπε να θεσπιστεί νομοθετικά στις χώρες της ΕΕ έως τις 30 Ιουλίου 2020. Ωστόσο, θα εφαρμόζεται μόνο στον τομέα των οδικών μεταφορών από την ημερομηνία εφαρμογής της νομοθετικής πράξης που έχει εγκριθεί για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/22/ΕΚ και 2014/67/ΕΕ όσον αφορά την απόσπαση των οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών. Αυτή είναι η οδηγία (ΕΕ) 2020/1057, η οποία θα εφαρμόζεται από τις 2 Φεβρουαρίου 2022.
  • Η οδηγία (ΕΕ) 2020/1057 πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικά στις χώρες της ΕΕ έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Εικονικές εταιρείες: εταιρείες οι οποίες έχουν συσταθεί με σκοπό να επωφελούνται από νομοθετικά κενά, ενώ οι ίδιες δεν παρέχουν καμία υπηρεσία σε πελάτες, αλλά περισσότερο παρέχουν μια πρόσοψη για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιδιοκτήτες τους [Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε COM(2013) 122 final].

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οδηγία 96/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1996, σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών (EE L 18 της 21.1.1997, σ. 1-6)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 96/71/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Οδηγία 2014/67/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για την εφαρμογή της οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά («κανονισμός ΙΜΙ») (EE L 159 της 28.5.2014, σ. 11-31)

Οδηγία (EE) 2020/1057 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για τη θέσπιση ειδικών κανόνων σχετικά με την οδηγία 96/71/ΕΚ και την οδηγία 2014/67/ΕΕ για την απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών και για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/22/ΕΚ, όσον αφορά τις απαιτήσεις επιβολής, και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (ΕΕ L 249 της 31.7.2020, σ. 49-65)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (EE) 2020/1055 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1071/2009, (ΕΚ) αριθ. 1072/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 με στόχο την προσαρμογή τους στις εξελίξεις στον τομέα των οδικών μεταφορών (ΕΕ L 249 της 31.7.2020, σ. 17-32)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά και την κατάργηση της απόφασης 2008/49/ΕΚ («κανονισμός ΙΜΙ») (ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 1-11)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Οδηγία 2006/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2006, για καθορισμό ελάχιστων προϋποθέσεων για την εφαρμογή των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 3820/85 και (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 του Συμβουλίου σχετικά με την κοινωνική νομοθεσία όσον αφορά δραστηριότητες οδικών μεταφορών και για την κατάργηση της οδηγίας 88/599/ΕΟΚ του Συμβουλίου (EE L 102 της 11.4.2006, σ. 35-44)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 13.10.2020

Top