EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Standardizarea Uniunii Europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 privind standardizarea europeană

Regulamentul (UE) 2022/2480 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul vizează modernizarea și îmbunătățirea standardizării în Uniunea Europeană (UE), care joacă un rol principal pe piața internă, subliniind:
    • modul de operare al proceselor de stabilire a standardelor la nivelul UE; și
    • modul de conlucrare al diverselor organizații implicate în acest proces (atât la nivelul UE, cât și la nivel național).
  • Acesta urmărește simplificarea și adaptarea cadrului legislativ pentru a reflecta ultimele evoluții și provocările viitoare.
  • Standardele sprijină concurența pe piață, reduc costurile, îmbunătățesc siguranța și sporesc concurența, protejând sănătatea, siguranța, securitatea și mediul.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul include norme care reglementează:

  • cooperarea dintre organizațiile de standardizare, organismele naționale de standardizare, statele membre ale UE și Comisia Europeană;
  • modul de stabilire a unor standarde europene pentru produse și servicii orientate către piață, în conformitate cu legislația și politicile UE;
  • modul în care specificațiile tehnice ale tehnologiei informației și comunicațiilor pot sprijini acest proces;
  • finanțarea activităților de standardizare, în mod obișnuit sub formă de subvenții sau cereri de propuneri, în conformitate cu legislația și politicile UE;
  • participarea părților interesate.

Regulamentul acoperă standardele pentru servicii și produse, iar protecția mediului și a sănătății publice trebuie inclusă, de asemenea, printre caracteristicile necesare ale unui produs sau serviciu.

Solicitări de standardizare adresate organizațiilor europene de standardizare

Comisia poate solicita uneia sau mai multor organizații europene de standardizare (OSE) să elaboreze un standard european, care trebuie să fie orientat către piață și să țină seama de interesul public, precum și de obiectivele politicii UE. Comisia stabilește cerințele și termenele care trebuie îndeplinite. Statele membre vor comunica Comisiei toate solicitările adresate instituțiilor de standardizare de a elabora specificații tehnice sau un anumit standard de produs, astfel încât să poată fi elaborat un proiect de reglementări tehnice.

Participare amplă la procesul de stabilire a standardelor

  • OSE trebuie să faciliteze participarea efectivă a tuturor părților interesate relevante, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, a organizațiilor de consumatori și a părților interesate din domeniul mediului și domeniul social, în activitatea lor de standardizare.
  • Organismele de standardizare naționale trebuie să faciliteze accesul întreprinderilor mici și mijlocii la standarde și procesele de elaborare ale acestora, partajând cele mai bune practici pentru a îmbunătăți participarea.
  • Statele membre vor încuraja, după caz, participarea autorităților publice, inclusiv a autorităților de supraveghere a pieței, la activitățile de standardizare la nivel național, pentru elaborarea sau revizuirea standardelor.
  • Pentru a asigura că interesele, valorile și obiectivele de politică ale UE, împreună cu interesul public în general, sunt luate mai bine în considerare în procesul de standardizare, Regulamentul (UE) 2022/2480 introduce o modificare a articolului 10 din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012. Această modificare introduce principii de bună guvernanță în sistemul de standardizare european, garantând o reprezentare echilibrată a părților interesate în cadrul procedurii decizionale pentru standarde. Noile norme impun fiecărei OSE să se asigure că anumite decizii privind standardele europene și documentele de standardizare europeană sunt luate exclusiv de către reprezentanți ai organismelor de standardizare naționale în cadrul organismului decizional relevant al organizației respective, în special:
    • deciziile privind acceptarea și refuzul cererilor de standardizare din partea Comisiei;
    • deciziile privind acceptarea noilor teme de lucru care sunt necesare pentru îndeplinirea cererii de standardizare; și
    • deciziile privind adoptarea, revizuirea și anularea standardelor europene sau a documentelor de standardizare europeană.

Recunoașterea și utilizarea specificațiilor tehnice

Autoritățile publice trebuie să utilizeze întreaga gamă de specificații tehnice relevante atunci când achiziționează servicii hardware, software și servicii IT. Specificațiile tehnice sunt acceptate de piață și nu împiedică interoperabilitatea cu standardele UE sau internaționale existente.

Programul de lucru anual și obiecțiile față de standardele armonizate

Programul de lucru anual stabilește prioritățile strategice, ținând seama de strategiile de creștere pe termen lung ale UE. Comisia va înființa un sistem de notificare pentru toate părțile interesate pentru a asigura consultarea adecvată și relevanța pieței înainte de adoptarea programului de lucru anual sau a solicitărilor de standardizare sau de luarea deciziilor privind orice obiecții la standardele armonizate prezentate de statele membre sau de Parlamentul European.

Raportarea

Organizațiile europene de standardizare vor trimite Comisiei un raport anual privind punerea în aplicare a prezentului regulament.

Standarde specifice

Regulamentul se referă în mod explicit la următoarele standarde specifice:

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 se aplică de la 1 ianuarie 2013.

Regulamentul (UE) 2022/2480 se va aplica de la 9 iulie 2023.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTE PRINCIPALE

Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, pp. 12-33).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2022/2480 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 în ceea ce privește deciziile organizațiilor de standardizare europene privind standardele europene și documentele de standardizare europeană (JO L 323, 19.12.2022, pp. 1-3).

DOCUMENTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European – O viziune strategică pentru standardele europene: avansând în direcția îmbunătățirii și accelerării creșterii durabile a economiei europene până în 2020 [COM(2011) 311 final, 1.6.2011].

Data ultimei actualizări: 09.07.2023

Top