EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ασφαλέστερα καλλυντικά για πολίτες της ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Καθιστά ασφαλέστερα τα καλλυντικά προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρέχοντας αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
  • Απλοποιεί τις διαδικασίες για τις εταιρείες και τις ρυθμιστικές αρχές του κλάδου και διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των καλλυντικών προϊόντων στην ενιαία αγορά.
  • Επικαιροποιεί τους κανόνες ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης νανοϋλικών.
  • Απαγορεύει τις δοκιμές σε ζώα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Πριν τη διάθεση στην αγορά, απαιτείται μια έκθεση ασφάλειας για όλα τα καλλυντικά προϊόντα.
  • Πρέπει να ορίζεται «υπεύθυνο πρόσωπο» για κάθε προϊόν:
    • οι επιχειρήσεις μπορούν να πωλούν στην ΕΕ μόνο καλλυντικά προϊόντα για τα οποία έχει οριστεί ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο εντός της Ένωσης ως «υπεύθυνο πρόσωπο»·
    • το υπεύθυνο πρόσωπο πρέπει να διασφαλίζει ότι το προϊόν πληροί όλες τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1223/2009.
  • Όλα τα καλλυντικά προϊόντα πρέπει να καταχωρούνται μόνο μία φορά στην Πύλη κοινοποίησης για καλλυντικά προϊόντα της ΕΕ.
  • Υπάρχει πλέον ειδική απαίτηση για την αναφορά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών:
    • τα υπεύθυνα πρόσωπα και οι διανομείς απαιτείται να αναφέρουν τέτοιου είδους ανεπιθύμητες ενέργειες στις εθνικές αρμόδιες αρχές·
    • οι εθνικές αρχές πρέπει στη συνέχεια να μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες —μαζί με τυχόν άλλες πληροφορίες που λαμβάνουν από άλλες πηγές (όπως χρήστες, επαγγελματίες υγείας)— με τις αντίστοιχες αρχές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
  • Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται διάφορες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων του ονόματος και της διεύθυνσης του υπεύθυνου προσώπου, των περιεχομένων, των προφυλάξεων κατά τη χρήση και του καταλόγου των συστατικών.
  • Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τη χρήση νανοϋλικών.
  • Περιλαμβάνει επίσης καταλόγους απαγορευμένων ουσιών, ουσιών με περιορισμό χρήσης ή ουσιών των οποίων η χρήση επιτρέπεται στα καλλυντικά προϊόντα.
  • Οι διανομείς πρέπει να εξακριβώνουν εάν υπάρχουν όλες οι πληροφορίες επισήμανσης, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας λήξης, και εάν τηρούνται όλες οι απαιτήσεις περί γλώσσας.
  • Οι πληροφορίες επισήμανσης των καλλυντικών προϊόντων πρέπει να περιλαμβάνουν έναν κατάλογο συστατικών· τα συστατικά πρέπει να αποτυπώνονται χρησιμοποιώντας κοινές ονομασίες συστατικών όπως καθορίζονται σε γλωσσάριο που καταρτίζεται και ενημερώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γλωσσάρι που παρατίθεται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2022/677 πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διεθνώς αναγνωρισμένες ονοματολογίες, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ονοματολογίας Συστατικών Καλλυντικών.
  • Τα διάφορα παραρτήματα του κανονισμού έχουν ενημερωθεί πολλές φορές. Αυτές οι αλλαγές έχουν ενσωματωθεί στην ενοποιημένη έκδοση του κανονισμού.
  • Επιπλέον, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ιατροτεχνολογικών και καλλυντικών προϊόντων, το άρθρο 119 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/745 (βλ. σύνοψη) τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 καθιστώντας εφικτή τη λήψη απόφασης σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με το κανονιστικό καθεστώς ενός προϊόντος. Από τις 26 Μαΐου 2021, η Επιτροπή μπορεί, κατ’ αίτημα κράτους μέλους ή ιδία πρωτοβουλία, να καθορίσει αν συγκεκριμένο προϊόν ή ομάδα προϊόντων εμπίπτει ή όχι στον ορισμό ενός «καλλυντικού προϊόντος».

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 11η Ιουλίου 2013.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τα καλλυντικά προϊόντα (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 342 της 22.12.2009, σ. 59-209).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕK) αριθ. 1223/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2022/677 της Επιτροπής, της 31ης Μαρτίου 2022, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το γλωσσάριο των κοινών ονομασιών συστατικών που χρησιμοποιούνται στην επισήμανση των καλλυντικών προϊόντων (ΕΕ L 127 της 29.4.2022, σ. 1-442).

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τη χρήση νανοϋλικών στα καλλυντικά και την επανεξέταση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα όσον αφορά τα νανοϋλικά (COM(2021) 403 final, 22.7.2021).

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την ανάπτυξη, την επικύρωση και τη νομική αποδοχή εναλλακτικών μεθόδων που μπορούν να υποκαταστήσουν τις δοκιμές σε ζώα στον τομέα των καλλυντικών (2018) (COM(2019) 479 final, 15.10.2019).

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο — Ανασκόπηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα καλλυντικά προϊόντα όσον αφορά τις ουσίες με ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής (COM(2018) 739 final, 7.11.2018).

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τους ισχυρισμούς για τα προϊόντα βάσει κοινών κριτηρίων στον τομέα των καλλυντικών (COM(2016) 580 final, 19.9.2016).

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την απαγόρευση δοκιμασιών σε ζώα και εμπορίας και για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις εναλλακτικές μεθόδους δοκιμασιών στον τομέα των καλλυντικών (COM(2013) 135 final, 11.3.2013).

τελευταία ενημέρωση 27.06.2022

Top