RSS
Abecedno kazalo

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Tehnično usklajevanje za motorna vozila

Notranji trg

Tehnično usklajevanje za motorna vozila, ki je bilo na ravni Skupnosti izvedeno skladno s členom 114 Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU), temelji na sistemu Skupnosti za homologacijo celotnega vozila (WVTA).
Po tem sistemu proizvajalci lahko pridobijo certifikat za vrsto vozila v eni državi članici, če ta ustreza harmoniziranim tehničnim zahtevam, in vozilo nato lahko prodajajo po celotni EU, ne da bi ga bilo treba dodatno testirati.
Celotno tehnično usklajevanje je bilo doseženo v različnih kategorijah vozil (potniška vozila, motocikli, kmetijski in gozdarski traktorji, večnamenska vozila, avtobusi, mopedi in prikolice za motocikle), kmalu pa se bo razširilo tudi na druge kategorije vozil (druge vrste traktorjev in prikolic).
Zelo pomembno je, da je evropskim proizvajalcem avtomobilov zagotovljen dostop do čim večjega trga. Medtem ko homologacijski sistem Skupnosti proizvajalcem omogoča, da v celoti izkoristijo priložnosti, ki jim jih nudi notranji trg, jim na svetovni ravni tehnično usklajevanje v okviru Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UN/ECE) ponuja trg, ki sega preko meja Evrope.

Pravno obvestilo | O spletišču | Išči | Kontakt | Na vrh