RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Gépjárművek műszaki harmonizációja

Belső piac

A gépjárműveknek az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 114. cikke értelmében végrehajtott közösségi szintű műszaki harmonizációja a közösségi jármű-típusjóváhagyási rendszeren (WVTA) alapul.
E rendszer keretében a gyártók egy vagy több tagállamban tanúsítványt szerezhetnek egy-egy járműtípusra, ha az megfelel a harmonizált műszaki követelményeknek, ezután pedig azt az EU egészében további tesztelés nélkül forgalmazhatják.
Számos jármű-kategóriában (így a személygépjárművek, a motorkerékpárok, a mezőgazdasági és erdészeti traktorok, a haszongépjárművek, a távolsági autóbuszok, a mopedek és a motorkerékpár-oldalkocsik tekintetében) már elérték a teljes műszaki harmonizációt, és azt a közeljövőben további jármű-kategóriákra (más típusú traktorok és pótkocsik) is kiterjesztik.
Rendkívül fontos, hogy az európai autógyártóknak a lehető legnagyobb piachoz biztosítsanak hozzáférést. Míg a közösségi típus-jóváhagyási rendszer lehetővé teszi a gyártóknak, hogy teljes mértékben kihasználják a belső piac kínálta lehetőségeket, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ-EGB) keretében végrehajtott világszintű műszaki harmonizáció Európa határain túlnyúló piacot biztosít számukra.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére