RSS
Index alfabetic
Aceasta pagina este disponibila în 15 limbi
Limbi noi disponibile:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Distribuţia vehiculelor cu motor şi serviciile postvânzare

Acest regulament acoperă acordurile verticale referitoare la distribuţia sau furnizarea de servicii de reparaţie şi întreţinere la vehiculele cu motor, în vederea asigurării în continuare a protecţiei necesare a concurenţei pe pieţele serviciilor de postvânzare ale vehiculelor cu motor din Uniunea Europeană (UE) după expirarea Regulamentului nr. 1400/2002.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 461/2010 al Comisiei din 27 mai 2010 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene categoriilor de acorduri verticale şi practici concertate în sectorul autovehiculelor.

SINTEZĂ

Articolul 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) exceptează acordurile verticale * care produc suficiente avantaje pentru a compensa efectele anticoncurenţiale. Regulamentul (CE) nr. 1400/2002, care a expirat în data de 31 mai 2010, a oferit sectorului autovehiculelor o exceptare specifică pe categorii pentru acordurile verticale privind cumpărarea, vânzarea sau revânzarea de autovehicule noi şi pentru acordurile verticale privind furnizarea de servicii de reparaţie şi întreţinere în cazul vehiculelor respective şi distribuţia pieselor de schimb. Regulamentul 461/2010 înlocuieşte Regulamentul 1400/2002.

Acorduri verticale cu privire la cumpărarea, vânzarea sau revânzarea de autovehicule noi

Regulamentul 461/2010 vizează Regulamentul nr. 330/2010 acordurile verticale privind cumpărarea, vânzarea şi revânzarea de autovehicule noi. Cu toate acestea, pentru a acorda timp operatorilor să se adapteze la noul regim, acele prevederi ale Regulamentului nr. 1400/2002 care privesc respectivele acorduri se prelungesc până la 31 mai 2013.

Acorduri verticale cu privire la piaţa auto a serviciilor postvânzare

Regulamentul 461/2010 aplică, de asemenea, Regulamentul nr. 330/2010 în cazul acordurilor verticale care privesc condiţiile de cumpărare, de vânzare sau de revânzare a pieselor de schimb pentru autovehicule sau condiţiile de furnizare a serviciilor de reparaţie şi întreţinere pentru autovehicule, în măsura în care acestea îndeplinesc cerinţele de exceptare în temeiul Regulamentului nr. 330/2010 şi nu conţin niciuna dintre următoarele restricţii grave descrise în Regulamentul 461/2010:

  • restricţia vânzării de piese de schimb pentru autovehicule de către membri ai unui sistem de distribuţie selectiv;
  • restricţia, convenită între un furnizor de piese de schimb sau echipamente de reparaţii şi un producător de autovehicule, care limitează capacitatea furnizorului de a vinde aceste bunuri către distribuitori autorizaţi sau independenţi sau către reparatori sau utilizatori finali;
  • restricţia, convenită între un producător de autovehicule care utilizează componente pentru asamblarea iniţială a autovehiculelor şi furnizorul de astfel de componente, care limitează capacitatea furnizorului de a-şi plasa marca sau sigla în mod vizibil pe componentele furnizate.

În conformitate cu Regulamentul nr. 19/65/CEE, în cazul în care reţele paralele de restricţii verticale similare acoperă mai mult de 50 % din piaţa relevantă, Comisia poate decide că acest regulament nu se aplică acordurilor verticale care cuprind restricţii specifice cu privire la acea piaţă.

Termeni-cheie ai actului
  • Acord vertical: un acord sau o practică concertată convenite între două sau mai multe întreprinderi, care acţionează fiecare la niveluri diferite ale procesului de producţie sau de distribuţie şi care se referă la condiţiile în care părţile pot cumpăra, vinde sau revinde anumite bunuri sau servicii.

REFERINŢE

ActIntrarea în vigoare – Data expirăriiTermen de transpunere în legislaţia statelor membreJurnalul Oficial
Regulamentul nr. 461/2010

1.6.2010-31.5.2023

-

JO L 129 din 28.5.2010

Ultima actualizare: 06.12.2010
Aviz juridic | Despre site | Căutare | Contact | Începutul paginii