EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Șantiere temporare și mobile

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 92/57/CEE – cerințele minime de securitate și sănătate care se aplică pe șantierele temporare sau mobile

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Obiectivul directivei este de a asigura condiții de muncă mai bune pe șantierele unde lucrătorii pot fi expuși unor riscuri ridicate.
  • Directiva impune:
    • luarea în calcul a considerentelor privind securitatea și sănătatea în etapele de proiectare și de organizare ale unui proiect;
    • înființarea unui lanț al răspunderii, care să reunească toate persoanele implicate, pentru a preveni eventualele riscuri.
  • Aceasta este cea de a opta directivă specială în sensul Directivei 89/391/CEE, care introduce norme generale pentru promovarea îmbunătățirii sănătății și securității lucrătorilor la locul de muncă.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Directiva se aplică șantierelor temporare sau mobile* din toate sectoarele de activitate, fie publice, fie private, inclusiv sectorul industrial, agricol, comercial, administrativ, al serviciilor, educațional, cultural și de agrement.

Aceasta nu se aplică activităților de foraj și extracție din industria extractivă.

Planul de securitate și sănătate

Beneficiarul* sau dirigintele de șantier* trebuie:

  • să desemneze unu sau mai mulți coordonatori în materie de securitate și de sănătate pentru orice șantier pe care sunt prezente mai multe întreprinderi de construcții. Acest coordonator stabilește un plan de securitate și sănătate înaintea deschiderii șantierului;
  • să comunice o notificare prealabilă (întocmită în conformitate cu anexa III la directivă) în cazul unui șantier a cărui durată a lucrărilor este apreciată a fi mai mare de 30 de zile lucrătoare și care are mai mult de 20 de lucrători care lucrează simultan sau al cărui volum de lucru necesită mai mult de 500 de oameni/zi.

Elaborarea proiectului

Beneficiarul sau dirigintele de șantier trebuie să aplice principiile generale de prevenire ale Directivei 89/391/CEE și ale planului de securitate în ceea ce privește:

  • etapa de elaborare a proiectului lucrării de pe șantier;
  • soluțiile arhitecturale și organizaționale alese;
  • diferitele etape ale lucrărilor.

Coordonatorii trebuie:

  • să se asigure că sunt puse în aplicare principiile de prevenție generale;
  • să întocmească un plan de securitate și sănătate;
  • să pregătească un dosar conținând elementele utile în materie de securitate și sănătate de care să se țină seama în cursul eventualelor lucrări ulterioare.

Execuția lucrării

Pe parcursul execuției, coordonatorii trebuie:

  • să se asigure că angajatorii și lucrătorii independenți* pun în aplicare principiile de prevenție relevante și aplică, dacă este necesar, planul de securitate și sănătate;
  • să organizeze cooperarea dintre angajatori în ceea ce privește aspectele legate de securitate și sănătate;
  • să supravegheze aplicarea corectă a metodelor de muncă;
  • să ia măsurile necesare pentru ca numai persoanele autorizate să aibă acces pe șantier.

Răspunderea beneficiarilor, a diriginților de șantier și a angajatorilor

Chiar dacă a fost desemnat un coordonator, beneficiarul sau dirigintele de șantier răspunde în ceea ce privește securitatea și sănătatea:

  • angajatorii trebuie să respecte cerințele de securitate și sănătate minime aplicabile șantierelor, în conformitate cu anexa IV (aspecte precum instalațiile de distribuție a energiei, căile și ieșirile de urgență, ventilația, temperatura, căile de circulație, instalațiile sanitare etc.). De asemenea, aceștia trebuie să țină seama de indicațiile coordonatorului în materie de securitate și de sănătate;
  • lucrătorii independenți trebuie să respecte cerințele de securitate, în special cu privire la utilizarea echipamentului tehnic și a echipamentului individual de protecție.

Informarea, consultarea și participarea lucrătorilor

În conformitate cu Directiva 89/391/CEE, lucrătorii și/sau reprezentanții acestora trebuie să fie:

  • informați într-o manieră inteligibilă cu privire la toate măsurile luate pentru securitatea și sănătatea lor pe șantier;
  • consultați cu privire la problemele reglementate de această directivă, când este necesar.

Directiva de modificare

Directiva 2007/30/CE a simplificat cerințele de raportare către Comisia Europeană privind punerea în aplicare a Directivei 89/391/CEE și a diverselor sale directive speciale. Țările UE trebuie să elaboreze acum un singur raport o dată la cinci ani cu privire la punerea în aplicare a tuturor acestor directive.

În 2017 s-a publicat un studiu privind punerea în aplicare a directivei.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 17 iulie 1992, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 31 decembrie 1993.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Șantiere temporare sau mobile: orice șantier în care se desfășoară lucrări de construcții sau de inginerie civilă (în anexa I la directivă este prevăzută o listă neexhaustivă).
Beneficiar: orice persoană fizică sau juridică pentru care se execută lucrarea.
Diriginte de șantier: orice persoană fizică sau juridică însărcinată cu proiectarea, executarea și supravegherea executării unui proiect sau oricare dintre acestea, în contul beneficiarului.
Lucrător independent: orice persoană, alta decât angajatul sau angajatorul, a cărei activitate profesională concură la realizarea lucrării.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 92/57/CEE a Consiliului din 24 iunie 1992 privind cerințele minime de securitate și sănătate care se aplică pe șantierele temporare sau mobile [a opta directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (JO L 245, 26.8.1992, pp. 6-22)

Modificările succesive aduse Directivei 92/57/CEE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENT CONEX

Directiva 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă (JO L 183, 29.6.1989, pp. 1-8)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 26.11.2018

Top