EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rahanpesu: rahanpesun estäminen tulliyhteistyön avulla

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 1889/2005 – EU:n alueelle tuotavan tai sieltä vietävän käteisrahan valvonta

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetus täydentää direktiiviä (EU) 2015/849 rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen EU:n sisällä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Ilmoittamisvelvollisuus

  • Asetuksessa säädetään, että jokaisen henkilön, joka tuo EU:n alueelle tai vie sieltä käteisrahaa* vähintään 10 000 euron arvosta, on ilmoitettava kyseinen rahamäärä toimivaltaisille viranomaisille*. Ilmoitettavan rahasumman on oltava totuudenmukainen ja täydellinen, muuten ilmoitus ei ole pätevä.
  • Ilmoitus voidaan tehdä kirjallisesti, suullisesti tai sähköisesti, jäsenvaltion määräysten mukaan, ja sen on sisällettävä seuraavat tiedot:
    • ilmoittajan täydellinen nimi, syntymäaika ja -paikka ja kansalaisuus
    • käteisrahan omistaja ja rahan määrä ja laji
    • käteisrahan tarkoitettu vastaanottaja
    • käteisrahan alkuperä ja aiottu käyttö.
  • Joko ilmoituksesta tai valvonnan tuloksena saatu tieto on tallennettava ja käsiteltävä. Tieto on saatettava tulo- tai lähtöjäsenvaltion rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjumisesta vastuussa oleville viranomaisille. EU-maat tai Euroopan komissio voivat asianomaisten toimivaltaisten viranomaisten suostumuksella välittää tietoja EU:n ulkopuolisille maille. Tietojen siirrossa on noudatettava henkilötietojen siirtämistä koskevia kansallisia ja EU:n sääntöjä.
  • Salassapitovelvollisuus koskee tietoja, jotka ovat luottamuksellisia tai jotka on toimitettu luottamuksellisesti. Näitä tietoja ei saa luovuttaa ilman tiedot antaneen henkilön tai viranomaisen nimenomaista lupaa. Toimivaltaisilla viranomaisilla voi kuitenkin olla velvollisuus tietojen luovuttamiseen, esimerkiksi tuomioistuinkäsittelyihin liittyen. Tietojen antamisessa tai luovuttamisessa on kaikilta osin noudatettava voimassa olevaa tietosuojalainsäädäntöä.

Ilmoittamisvelvollisuuden noudattamisen tarkistaminen

  • Toimivaltaisilla viranomaisilla on valtuudet tarkastaa henkilöitä selvittääkseen, noudatetaanko ilmoittamisvelvollisuutta. Tämä pitää sisällään sekä henkilöiden itsensä että heidän matkatavaroidensa ja kulkuvälineidensä tarkastamisen. Kaikki tarkastukset on suoritettava kansallisen lainsäädännön mukaisesti.
  • Jos säädettyä ilmoittamisvelvollisuutta ei ole täytetty, käteisraha voidaan pidättää hallinnollisella päätöksellä kansallisen lainsäädännön mukaisesti.
  • Saatu tieto voidaan välittää muille EU-maille, erityisesti jos on todisteita laittomasta toiminnasta. Näissä tapauksissa sovelletaan jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta sekä jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten ja komission yhteistyöstä tulli- ja maatalousasioita koskevan lainsäädännön moitteettoman soveltamisen varmistamiseksi annettua asetusta (EY) N:o 515/97. Jos on olemassa viitteitä siitä, että EU:n taloudellisiin etuihin vaikutetaan haitallisesti, tiedot on välitettävä myös komissiolle.
  • Jos tarkastuksissa ilmenee, että henkilö saapuu yhteisön alueelle tai poistuu sieltä mukanaan 10 000 euron vähimmäismäärää pienempi summa, ja jos on olemassa viitteitä käteisrahaliikenteeseen liittyvästä laittomasta toiminnasta, tapausta koskevat tiedot voidaan tallentaa ja käsitellä.

Seuraamukset

EU-maiden oli otettava 15. kesäkuuta 2007 mennessä käyttöön tehokkaita, oikeasuhtaisia ja varoittavia seuraamuksia, joita sovelletaan, jos ilmoittamisvelvollisuutta ei noudateta.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 15. kesäkuuta 2007 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Käteisraha: valuutta (setelit ja kolikot) mutta myös muut maksuvälineet kuten sekit, velkakirjat, maksumääräykset.
Toimivaltaiset viranomaiset: EU-maiden tulliviranomaiset tai muut viranomaiset, joille EU-maat ovat antaneet toimivallan soveltaa tätä asetusta.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1889/2005, annettu 26 päivänä lokakuuta 2005, yhteisön alueelle tuotavan tai sieltä vietävän käteisrahan valvonnasta (EUVL L 309, 25.11.2005, s. 9–12)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston asetuksen (EY) N:o 515/97, annettu 13 päivänä maaliskuuta 1997, jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta sekä jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten ja komission yhteistyöstä tulli- ja maatalousasioita koskevan lainsäädännön moitteettoman soveltamisen varmistamiseksi (EYVL L 82, 22.3.1997, s. 1–16)

Asetukseen (EY) N:o 515/97 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/849, annettu 20 päivänä toukokuuta 2015, rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/60/EY ja komission direktiivin 2006/70/EY kumoamisesta (EUVL L 141, 5.6.2015, s. 73–117)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle sisämarkkinoihin vaikuttavia ja rajat ylittäviin toimiin liittyviä rahanpesun ja terrorismin rahoituksen riskejä koskevasta arvioinnista (COM(2017) 340 final, 26.6.2017)

Viimeisin päivitys: 06.12.2017

Top