EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευρύτερη πρόσβαση σε υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας — ορφανά έργα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2012/28/EΕ — συγκεκριμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορφανών έργων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Προσβλέπει στην προώθηση της ψηφιοποίησης και της νόμιμης διαδικτυακής πρόσβασης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) των ορφανών έργων* που περιλαμβάνονται σε συλλογές βιβλιοθηκών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μουσείων, αρχείων, ιδρυμάτων οπτικοακουστικής κληρονομιάς και εθνικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Αυτοί οι οργανισμοί έχουν ως αποστολή δημοσίου συμφέροντος να:

  • διασώσουν,
  • αποκαταστήσουν,
  • αναπαραγάγουν και
  • παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση στις συλλογές τους για πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Μετά την ολοκλήρωση της επιμελούς αναζήτησης* θα επιτραπεί σε αυτούς τους οργανισμούς η χρήση ορφανών έργων για τους σκοπούς αυτούς.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Η οδηγία ισχύει για έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που δημοσιεύτηκαν αρχικά ή, αν δεν υπάρχει δημοσίευση, μεταδόθηκαν (προβλήθηκαν στην τηλεόραση ή διαδικτυακά, δηλαδή με οπτικά μέσα αντί για έντυπα μέσα) σε χώρα της ΕΕ.

Η οδηγία ισχύει για πολλές κατηγορίες έργων:

  • εκδοθέντα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά ή άλλα γραπτά κείμενα,
  • έργα που ενσωματώνονται ή περιέχονται στις παραπάνω κατηγορίες,
  • κινηματογραφικά ή οπτικοακουστικά έργα και φωνογραφήματα.

Κατάσταση ορφανών έργων

  • Οι οργανισμοί που εμπίπτουν στην οδηγία πρέπει να διασφαλίσουν ότι διεξάγεται επιμελής αναζήτηση με καλή πίστη για δικαιούχους, ανατρέχοντας στις κατάλληλες πηγές για την πιστοποίηση της κατάστασης του ορφανού έργου.
  • Η οδηγία υποδεικνύει στις χώρες της ΕΕ να καθορίσουν τις κατάλληλες πηγές και να συντάξουν κατάλογο με τις ελάχιστες πηγές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διεξαγωγή της επιμελούς αναζήτησης.
  • Υλικό που θεωρείται ορφανό σε μία χώρα της ΕΕ έχει την ίδια ιδιότητα και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Σε περίπτωση που επανεμφανιστεί δικαιούχος έργου που θεωρείται ορφανό, η οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα τερματισμού της κατάστασης ορφανού έργου και την απόδοση δίκαιης αποζημίωσης.

Βάση δεδομένων

Θα διαμορφωθεί ενιαία, ευρωπαϊκή, δημόσια διαδικτυακή βάση δεδομένων με πληροφορίες για ορφανά έργα, συμπεριλαμβανομένων:

  • αποτελεσμάτων αναζητήσεων για δικαιούχους,
  • χρήσης ορφανών έργων από οργανισμούς,
  • τυχών αλλαγών στην κατάσταση ορφανών έργων που χρησιμοποιούνται.

Αυτό διασφαλίζει ότι και οι οργανισμοί που διεξάγουν τις αναζητήσεις αλλά και οι δικαιούχοι θα μπορούν να βρουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη χρήση των ορφανών έργων.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Οι οργανισμοί που καθορίζονται στην οδηγία μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο ορφανό έργο μόνο για να επιτύχουν τους σκοπούς που σχετίζονται με τις δημοσίου συμφέροντος αποστολές τους:

  • να καταστήσουν το ορφανό έργο διαθέσιμο στο κοινό,
  • να αναπαραγάγουν το ορφανό έργο για τους σκοπούς της ψηφιοποίησης, διαθεσιμότητας, ευρετηρίασης, καταλογογράφησης, διάσωσης ή αποκατάστασης.

Οι οργανισμοί ενδέχεται να παράγουν έσοδα στο πλαίσιο αυτών των χρήσεων με αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη εξόδων ψηφιοποίησης ορφανών έργων και διάθεσής τους στο κοινό.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις 29 Οκτωβρίου 2014, και έπρεπε να θεσπιστεί σχετικός νόμος στις χώρες της ΕΕ την ίδια ημέρα.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

ορφανά έργα: έργα όπως βιβλία, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών και φιλμ τα οποία προστατεύονται ακόμα από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά των οποίων οι δημιουργοί ή λοιποί/-ές δικαιούχοι δεν είναι γνωστοί/-ές ή δεν μπορούν να εντοπιστούν ή να έρθουν σε επαφή, ώστε να δώσουν άδεια χρήσης ή αναπαραγωγής.
επιμελής αναζήτηση: ενδελεχής αναζήτηση με σκοπό την ταυτοποίηση ή/και τον εντοπισμό του/της δημιουργού υλικού πνευματικής ιδιοκτησίας ή άλλων δικαιούχων.

ΒΑΣΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με ορισμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορφανών έργων (ΕΕ L 299 της 27.10.2012, σ. 5-12)

ΣΥΝΑΦΗ ΕΓΓΡΑΦΑ

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποίηση) (ΕΕ L 154 της 16.6.2017, σ. 1-99)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 386/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Απριλίου 2012, σχετικά με την ανάθεση στο Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) καθηκόντων συναφών με την επιβολή της εφαρμογής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΕΕ L 129 της 16.5.2012, σ. 1-6)

Οδηγία 2001/29/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας (ΕΕ L 167 της 22.6.2001, σ. 10-19)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 14.06.2018

Top