RSS
Betűrendes mutató

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A Szerződések által biztosított európai integráció

Intézményi ügyek

A közösségi szerződések aláírása (ESZAK: 1951, EGK és Euratom: 1957) szolgált kiindulópontként az európai szerződések több mint ötven évig tartó kidolgozásához. Az Európai Közösséget és az Európai Uniót létrehozó „alapító” szerződések, valamint a fontosabb módosító szerződések alkotják az Európai Unió és az Európai Közösségek elsődleges jogát, azaz irányadó jogát.
A tagállamok állam- és kormányfői által elfogadott szerződések formai és anyagi szabályokat írnak elő, amelyek keretet biztosítanak az intézmények számára a Közösségek és az Unió különböző politikáinak végrehajtásához. Meghatározzák az Unió és a tagállamok közötti hatáskörmegosztás formai szabályait, amelyek megalapozzák az intézmények hatáskörét. Meghatározzák továbbá azokat az anyagi szabályokat, amelyek megállapítják a politikák körét és ezeken belül meghatározzák az intézmények működésének kereteit.

Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére