EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Unionsmedborgarskap

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Artikel 20 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Artikel 9 i fördraget om Europeiska unionen

VILKET SYFTE HAR ARTIKLARNA?

Unionsmedborgarskap (EU-medborgarskap) är en rättighet som fastställs i artikel 20 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) och i artikel 9 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget). Alla som är medborgare i en EU-medlemsstat (ett EU-land) är automatiskt även EU-medborgare. Rätten till EU-medborgarskap ingår således i Europeiska unionens (EU:s) fördrag och är en viktig del i att bygga upp en europeisk identitet. EU-medborgarskapet ersätter inte nationellt medborgarskap, utan kompletterar det och medför särskilda rättigheter. Dessa rättigheter specificeras närmare i fördragen och i stadgan om de grundläggande rättigheterna.

  • Genom artikel 20 i EUF-fördraget införs unionsmedborgarskap för alla personer som är medborgare i ett EU-land. Där förtecknas också EU-medborgarnas huvudsakliga rättigheter och skyldigheter.
  • Artikel 9 i EU-fördraget innehåller en påminnelse om att alla personer som är medborgare i ett EU-land också är unionsmedborgare. Där fastslås också att EU ska respektera principen om jämlikhet mellan sina medborgare, som ska få lika uppmärksamhet från unionens institutioner, organ och byråer.

VIKTIGA PUNKTER

  • EU-medborgarskap ger följande rättigheter:
    • Rätt att inte bli diskriminerad på grund av nationalitet.
    • Rätt att resa och bosätta sig var som helst i EU.
    • Rätt att rösta och ställa upp som kandidat i EU-val och lokalval där man bor.
    • Rätt till diplomatiskt skydd och konsulärt stöd i hela världen från andra EU-länder, om det egna landet saknar representation i det land där man befinner sig.
    • Rätt att göra framställningar till Europaparlamentet om alla frågor som ligger inom EU:s ansvarsområde.
    • Rätt att dra uppfattade fall av administrativa missförhållanden inom EU:s institutioner inför Europeiska ombudsmannen.
    • Rätt att skriva till alla EU-institutioner på något av EU:s officiella språk och få svar på samma språk.
    • Rätt att på vissa villkor få tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar.
    • Rätt att delta i offentliga prov för att söka jobb inom EU-förvaltningen.

Genom Lissabonfördraget infördes ytterligare en form av deltagande för allmänheten: medborgarinitiativ. Det innebär att en miljon medborgare från minst sju EU-länder kan uppmana kommissionen att lägga fram ett lagstiftningsförslag på vilket område som helst där kommissionen har befogenhet att föreslå lagstiftning.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Andra delen – Icke-diskriminering och unionsmedborgarskap – Artikel 20 (f.d. artikel 17 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 56).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning II – Bestämmelser om demokratiska principer – Artikel 9 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 20).

Senast ändrat 30.06.2021

Top