RSS
Alfabetische index

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Het besluitvormingsproces en de werkzaamheden van de instellingen

Institutionele zaken

Om het beleid van de EU te kunnen uitvoeren, nemen de Europese instellingen rechtsbesluiten aan volgens de regels en besluitvormingsprocedures die in de verdragen zijn vastgelegd. Doorgaans doet de Europese Commissie een voorstel voor een wetgevingsbesluit, dat vervolgens door de Raad en het Europees Parlement wordt goedgekeurd. De drie belangrijkste procedures zijn de raadplegingsprocedure, de instemmingsprocedure en de medebeslissingsprocedure.
Burgers hebben ook iets in te brengen in het EU-beleid. Aan het begin van de jaren 2000 is de Commissie begonnen met een ingrijpende hervorming om het besluitvormingsproces transparanter, efficiënter en democratischer te maken. Dit initiatief is bedoeld om de afstand tussen de burgers en de Europese instellingen te verkleinen.

Zie ook

Juridische mededeling | Over deze site | Zoeken | Contact | Naar boven