RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Partnerség az ENSZ-szel: fejlesztési segély és humanitárius segély

Ennek a közleménynek az a célja, hogy megerősítse az Európai Unió (EU) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közötti együttműködést a fejlesztés és a humanitárius ügyek területén. Ezzel kapcsolatban a Bizottság véleménye szerint szorosabb koordinációra van szükség a nemzetközi szinten kitűzött célok, és elsősorban a szegénység elleni küzdelem terén meghatározott célok elérése érdekében.

JOGI AKTUS

Communication from the Commission to the Council and the European Parliament of 30 May 2001 – Building an effective partnership with the United Nations in the fields of Development and Humanitarian Affairs [COM(2001) 231 final – Not published in the Official Journal] (A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2001. május 30.) – „Hatékony együttműködés kiépítése az ENSZ-szel a fejlesztés és a humanitárius ügyek területén” [COM(2001) 231 végleges – A Hivatalos Lapban még nem tették közzé]).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) világszerte közös fellépéseket hajtanak végre. Együttműködésük az EU külpolitikája alá tartozó területek többségére és az Egyesült Nemzetek Alapokmányában (EN) (ES) (FR) meghatározott összes területre kiterjed (béke, biztonság, emberi jogok, gazdasági és szociális ügyek, fejlesztés, humanitárius segélyezés és kereskedelempolitika). Ezenfelül az EU az ENSZ ügynökségeinek, alapjainak és szakmai programjainak egyik legfőbb adományozója.

A közlemény vizsgálja a humanitárius segélyezés és a fejlesztési segélyezés területén való EU–ENSZ együttműködés megerősítését célzó eszközöket, különösen a millenniumi fejlesztési célok (MFC) megvalósítása érdekében.

Az együttműködés fejlesztése: a prioritások

A partnerek az alábbiak segítségével igazíthatják ki együttműködésük keretét:

  • az EU és az ENSZ közötti együttműködési lehetőségek vizsgálata az európai külpolitika többéves országonkénti programozási eszközeinek kidolgozása során;
  • az EU költségvetési rendeletének megreformálása az ENSZ tevékenységeiben való rugalmasabb részvétel érdekében;
  • az ENSZ-programok és -projektek irányítása, finanszírozása, ellenőrzése és auditálása tekintetében az EU és az ENSZ között létrejött keretmegállapodás (EN ) (FR ) újratárgyalása.

Ezenfelül a közlemény azt javasolja, hogy növeljék az EU érdekeinek az ENSZ-en belüli képviseletét és védelmét. Ezért fokozni kell az ENSZ ügynökségeivel, alapjaival és programjaival való politikai párbeszédet, és javítani kell az EU részvételét a többoldalú kormányzási rendszerben.

Operatív együttműködés: ajánlások

Az EU, az ENSZ és annak partnerei közös helyszíni műveleteket hajtanak végre a humanitárius segélyezés és fejlesztési segélyezés területén. Az ilyen jellegű együttműködés két alapelv tiszteletben tartásával jobbá tehető:

  • a feladatmegosztást a hozzáadott érték vagy az egyes partnerek által biztosított komparatív előny függvényében kell meghatározni;
  • a fejlesztési segélyezési tevékenységeket a szegénység elleni küzdelemre kell összpontosítani.

Ezenfelül jobbá kell tenni az adományozók koordinációját, valamint az ENSZ-en belüli belső koordinációt és a műveleteknek a közös célkitűzések függvényében történő stratégiai ütemezését.

Az ENSZ partnerszervezeteivel kapcsolatban a Bizottság a következőket ajánlja:

  • azokat a szervezeteket kell támogatni, amelyek megbízatása megfelel az európai politikai prioritásoknak, és az ilyen szervezetekkel erősíteni kell a politikai párbeszédet és a kapcsolatokat;
  • a többéves pénzügyi terveket kell előnyben részesíteni, és össze kell hangolni a különböző adományozók finanszírozásait, valamint a pénzügyi csalás elleni küzdelmet.
Utolsó frissítés: 09.09.2011
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére