RSS
Index alfabetic
Aceasta pagina este disponibila în 15 limbi
Limbi noi disponibile:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Direcţia Generală Ajutor Umanitar şi Protecţie Civilă (ECHO)

Direcţia Generală Ajutor Umanitar şi Protecţie Civilă (ECHO) (EN) (FR) a Comisiei Europene este responsabilă cu asistarea victimelor crizelor sau catastrofelor de origine naturală sau umană, inclusiv în afara Uniunii Europene (UE).

De la adoptarea Tratatului de la Lisabona, UE are o competenţă partajată derogatorie în materie de acţiune umanitară, adică aceasta poate să desfăşoare operaţiuni şi o politică europeană, în completarea celei a statelor membre. Comisia se asigură de coordonarea corespunzătoare a acţiunilor europene şi naţionale.

Ajutorul umanitar

Ajutorul umanitar este conceput special pentru ţările în curs de dezvoltare. Acesta este pus în aplicare prin intermediul instrumentului de ajutor umanitar, care finanţează operaţiunile de urgenţă, în special în scopul de a:

  • asista, salva şi proteja oamenii;
  • oferi ajutor alimentar şi asistenţă pentru persoanele strămutate;
  • sprijini acţiunile de pregătire pentru dezastre şi de reabilitare în urma unei crize.

Aceste operaţiuni se desfăşoară în funcţie de nevoile şi interesele victimelor, în conformitate cu dreptul internaţional, principiile imparţialităţii, neutralităţii şi nediscriminării stabilite prin consensul european privind ajutorul umanitar.

Intervenţiile ECHO se desfăşoară în parteneriat cu organizaţiile care au semnat un contract-cadru de parteneriat cu Comisia, cum ar fi agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie, precum şi numeroase organizaţii neguvernamentale.

Protecţia civilă

ECHO intervine, de asemenea, în caz de dezastre naturale sau provocate de om (cutremure, inundaţii, accidente industriale etc.), care au loc în UE. Acţiunea sa este pusă în aplicare prin intermediul instrumentului financiar de protecţie civilă, ca răspuns la cererile de asistenţă din partea ţărilor afectate.

Acţiunea UE constă în a încuraja cooperarea între serviciile de protecţie civilă naţionale, în primul rând în scopul de a:

  • completa şi sprijini activităţile de prevenire, de pregătire şi de intervenţie ale statelor membre;
  • facilita cooperarea operaţională rapidă între statele membre.

UE poate desfăşura, de asemenea, operaţiuni de protecţie civilă în ţări terţe, în special cu ţările candidate la aderare şi cu ţările mediteraneene partenere.

Context

UE este unul dintre cei mai mari donatori de ajutor umanitar din lume. Începând cu anul 1992, operaţiunile gestionate de ECHO au oferit ajutor în regiunile aflate în criză, în peste 85 de ţări.

Ultima actualizare: 06.07.2011
Aviz juridic | Despre site | Căutare | Contact | Începutul paginii