RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO)

Az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) (EN) (FR) feladata segítségnyújtás a természeti vagy emberi válsághelyzetek és katasztrófák áldozatainak az Európai Unión (EU) belül és kívül.

A Lisszaboni Szerződés elfogadása óta az EU-nak megosztott mentességi hatásköre van a humanitárius tevékenység tekintetében, azaz a tagállamok tevékenységét kiegészítve közösségi politikákat és műveleteket irányíthat. A Bizottság biztosítja a közösségi és nemzeti intézkedések közötti megfelelő koordinációt.

Humanitárius segély

A humanitárius segély címzettjei a fejlődő országok. A segélynyújtás humanitárius segítségnyújtási eszköz révén történik, amely sürgősségi intézkedéseket támogat az alábbi célokkal:

  • a népesség támogatása és védelme;
  • élelmiszersegély és segítségnyújtás a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek részére;
  • a természeti katasztrófákra való felkészítés és a válsághelyzet utáni helyreállításra irányuló intézkedések támogatása.

A műveleteket az áldozatok szükségleteihez és érdekeihez igazítva a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos európai konszenzusban kinyilvánítottaknak megfelelően a nemzetközi jog, a pártatlanság, semlegesség és a megkülönböztetésmentesség elveinek tiszteletben tartásával végzik.

A Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága fellépései azokkal a szervezetekkel közösen történnek, amelyek partnerségi keretszerződést írtak alá a Bizottsággal, ilyenek például az ENSZ szakosított ügynökségei, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold, valamint számos nem kormányzati szervezet.

Polgári védelem

a Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága az EU-ban bekövetkező természeti és emberi katasztrófák (földrengések, árvizek, ipari balesetek) esetében is segítséget nyújt. Tevékenységét a polgári védelmi pénzügyi eszköz révén az érintett ország igényeinek megfelelően végzi.

Az EU ösztönzi a nemzeti polgári védelmi szolgálatok közötti együttműködést, elsősorban az alábbiak vonatkozásában:

  • a tagállamok megelőzésre, felkészülésre és beavatkozásra vonatkozó tevékenységeinek kiegészítése és támogatása;
  • a tagállamok közötti gyors operatív együttműködés megkönnyítése.

Az EU is végezhet polgári védelmi tevékenységet harmadik országokban, főként a tagjelölt országokban, valamint a mediterrán partnerországokban.

Háttér

Az EU az egyik legnagyobb humanitárius segélynyújtó adományozó a világon. Az 1992 óta a Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága által irányított műveletek több mint 85 országban nyújtottak segítséget a válsághelyzetben lévő területeken.

Utolsó frissítés: 06.07.2011
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére