RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


A népirtásért és az emberiesség elleni bűncselekményekért felelős személyek tekintetében létrehozott kapcsolattartó pontok hálózata

E határozat célja, hogy a népirtás, az emberiesség elleni és a háborús bűncselekmények elleni küzdelemben való együttműködés fejlesztése céljából létrehozza az Európai Unió (EU) tagállamai által működtetett kapcsolattartó pontok hálózatát.

JOGI AKTUS

A Tanács 2002/494/IB határozata (2002. június 13.) a népirtásért, az emberiesség elleni bűncselekményekért és a háborús bűncselekményekért felelős személyek tekintetében a kapcsolattartó pontok európai hálózatának létrehozásáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) valamennyi tagállama ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) létrehozásáról szóló, 1998. július 17-i Római Statútumot; ez a bíróság népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűncselekményekkel kapcsolatos eseteket tárgyal. Az NBB azonban csupán kiegészíti a nemzeti büntetőjogi rendszereket. A népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények tárgyában folytatott nyomozás és büntetőeljárás továbbra is a nemzeti hatóságok felelőssége marad. Az EU ezért e bűncselekmények sikeres leküzdése céljából az illetékes nemzeti hatóságok közötti szorosabb együttműködésre szólít fel.

Nemzeti kapcsolattartó pontok

Minden EU-tagállamnak ki kell jelölnie egy kapcsolattartó pontot a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények nyomozására vonatkozó információk cseréje céljából. Minden kapcsolattartó pont adatairól értesíteni kell a Tanács Főtitkárságát, amely továbbítja azokat a többi EU-tagállamnak.

Kérésre a kapcsolattartó pontoknak a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények nyomozására vonatkozó információkat át kell adniuk egymásnak. Ilyen információkat saját kezdeményezésükre is megoszthatnak egymással. A kapcsolattartó pontok továbbá az illetékes nemzeti hatóságok együttműködésének elősegítéséért is felelősek.

A Tanács a kapcsolattartó pontok hálózatának tevékenységeiről évente tájékoztatja az Európai Parlamentet.

Ez a határozat nem érinti az igazságügyi hatóságok közötti kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmények vagy megállapodások hatályát.

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktusHatálybalépésAz átültetés határideje a tagállamokbanHivatalos Lap
A Tanács 2002/494/IB határozata

2002.6.13.

HL L 167., 2002.6.26.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács 2003/335/IB határozata (2003. május 8.) a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények nyomozásáról és ezek tárgyában büntetőeljárás indításáról [Hivatalos Lap L 118., 2003.5.14.].

Utolsó frissítés: 27.04.2011
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére