EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Jeugd

Het jeugdbeleid valt in eerste instantie onder de verantwoordelijkheid van de lidstaten van de Europese Unie (EU). Ingevolge artikel 165, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) is het optreden van de EU op dit gebied erop gericht “de ontwikkeling van uitwisselingsprogramma’s voor jongeren en jongerenwerkers te bevorderen en de deelneming van jongeren aan het democratisch leven van Europa aan te moedigen”. Volgens artikel 166 VWEU wordt de EU belast met de taak de toegang tot beroepsopleidingen te vergemakkelijken en de mobiliteit van opleiders en leerlingen, met name jongeren, te bevorderen.

De lidstaten werken al vanaf 2002 samen op het gebied van jeugdzaken. Het huidige kader, de EU-strategie voor jongeren (2019-2027) is erop gericht de deelname van jongeren aan het democratische leven te bevorderen en sociale en maatschappelijk betrokkenheid te ondersteunen zodat alle jongeren over de benodigde middelen kunnen beschikken om aan de samenleving deel te nemen. De strategie is gericht op drie centrale actiegebieden, gebaseerd op drie woorden — betrekken, verbinden en versterken — die in alle sectoren gezamenlijk moeten worden uitgevoerd. De strategie telt 11 doelstellingen waarin sectoroverschrijdende gebieden in kaart zijn gebracht die van invloed zijn op het leven van jongeren en betrekking hebben op de uitdagingen waarmee zij kunnen worden geconfronteerd:

  • de EU in contact brengen met jongeren;
  • gelijkheid voor alle genders;
  • inclusieve samenlevingen;
  • informatie en constructieve dialoog;
  • geestelijke gezondheid en welzijn;
  • plattelandsjongeren vooruithelpen;
  • hoogwaardige werkgelegenheid voor iedereen;
  • hoogwaardig leren;
  • ruimte en participatie voor iedereen;
  • duurzaam Groen Europa;
  • jongerenorganisaties en Europese programma’s.

De EU financiert een reeks programma’s die jongeren kansen bieden, zoals Erasmus+ (met inbegrip van DiscoverEU), het Europees Solidariteitskorps en virtuele uitwisselingen in het kader van Erasmus+. Met deze programma’s kunnen jongeren hun horizon verbreden en bruggen slaan over heel Europa en daarbuiten. Meer informatie is beschikbaar op de Europese Jongerensite waar Europese en nationale informatie te vinden is net als kansen die voor jongeren van belang zijn.

In 2013 lanceerde de EU de jeugdgarantie. Dit is een regeling die ervoor moet zorgen dat jongeren binnen vier maanden nadat zij werkloos raken of het formele onderwijs verlaten een hoogwaardige aanbod krijgen voor werk, vervolgopleiding of -onderwijs. De jeugdgarantie werd in 2020 vernieuwd en wordt geschraagd door het EU-jongerenwerkgelegenheidsinitiatief, dat nog tot 2023 loopt. Daarna wordt het initiatief onderdeel van het Europees Sociaal Fonds.

ZIE OOK

Top