EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Beroepsopleiding

Beroepsonderwijs en -opleiding kunnen lerenden toerusten met praktische vaardigheden voor specifieke banen en transversale competenties die voor zowel de persoonlijke ontwikkeling als de arbeidsmarkt nodig zijn.

Volgens artikel 14 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie (EU) heeft iedereen recht op onderwijs en op toegang tot beroepsopleiding en bijscholing.

In artikel 166 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie wordt erkend dat de EU-landen verantwoordelijk zijn voor de inhoud en organisatie van beroepsonderwijs en -opleiding op nationaal niveau en dat de rol van de EU erin bestaat hun acties aan te vullen. Het EU-beleid is dus gericht op het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing, tekort aan gekwalificeerde mensen en wereldwijde concurrentie om de inzetbaarheid en kwalificaties te verbeteren.

Zoals onderstreept in de aanbeveling van de Raad van 24 november 2020, zijn beroepsonderwijs en -opleiding van cruciaal belang om bij te dragen tot duurzaam concurrentievermogen, sociale rechtvaardigheid en veerkracht met het oog op de voorbereiding van jongeren om met succes aan het werkende leven te beginnen en met het oog op de behoefte aan bijscholing en omscholing van de bevolking in de werkende leeftijd, en om iedereen toe te rusten met de kennis, vaardigheden en instelling om zich in professioneel, sociaal en persoonlijk opzicht goed te kunnen ontwikkelen.

Het Erasmusprogramma voor 2021-2027, onder leiding van de Europese Commissie, het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur en de nationale agentschappen Erasmus+, heeft als doel de kwaliteit van beroepsonderwijs en -opleiding in de hele EU te verbeteren en biedt mogelijkheden voor stages en professionele ontwikkeling in het buitenland. Het programma moedigt ook partnerschappen aan tussen organisaties voor beroepsonderwijs en -opleiding en bedrijven en andere belanghebbenden.

Andere EU-instanties die actief zijn op het gebied van opleiding, zijn:

  • het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) in Thessaloniki (opgericht in 1975);
  • de Europese Stichting voor opleiding in Turijn (opgericht in 1993 en operationeel sinds 1994);
  • het Raadgevend Comité voor de beroepsopleiding, opgericht om de Commissie bij te staan bij het uitvoeren van haar beleid;
  • de vergaderingen van de directeuren-generaal voor beroepsonderwijs en -opleiding, bestaande uit hoge vertegenwoordigers van de ministeries bevoegd voor beroepsonderwijs en -opleiding in 35 landen.

ZIE OOK

Top