EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Stabilitets- och tillväxtpakten

Stabilitets- och tillväxtpakten infördes som en del av den tredje etappen av den ekonomiska och monetära unionen. Den utformades för att säkerställa att EU:s medlemsstater bibehöll sunda offentliga finanser efter det att den gemensamma valutan infördes.

Formellt sett utgjordes pakten ursprungligen av en resolution från rådet (antagen 1997) och av två rådsförordningar av den 7 juli 1997 i vilka man fastställer detaljerade tekniska bestämmelser (en om övervakningen av budgetpropositioner och samordningen av ekonomisk politik och en annan om genomförandet av förfarandet vid alltför stora underskott).

Efter diskussioner om hur stabilitets- och tillväxtpakten skulle fungera ändrades de två förordningarna i juni 2005. Tillämpningen var dock svag, vilket resulterade i allvarliga finanspolitiska obalanser i vissa medlemsstater. Dessa exponerades i samband med den ekonomiska och finansiella krisen 2008.

Sedan krisen har EU:s ekonomiska styrsystem stärkts genom åtta EU-förordningar och ett internationellt fördrag:

  • Sexpacken (genom vilka ett system infördes för att övervaka en bredare ekonomisk politik så att man kan upptäcka problem som fastighetsbubblor och fallande konkurrenskraft i ett tidigt skede).
  • Tvåpacken (en ny övervakningscykel för euroområdet, där länder – utom de med makroekonomiska anpassningsprogram – lämnar in sina utkast till budgetplaner till kommissionen varje höst).
  • Fördraget om stabilitet, samordning och styrning från 2012 (finanspakten) som införde strängare finansbestämmelser än vad stabilitets- och tillväxtpakten gjorde.

Denna uppsättning åtgärder är nu en integrerad del av den europeiska terminen, nämligen EU:s samordningsmekanism för den ekonomiska politiken.

I januari 2015 utfärdade kommissionen, efter en granskning, detaljerade råd om hur den kommer att tillämpa de befintliga reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten för att stärka länken mellan strukturella reformer, investeringar (framför allt mot bakgrund av den nyligen skapade Europeiska fonden för strategiska investeringar) och finansansvar till stöd för sysselsättning och tillväxt.

I februari 2020 offentliggjorde kommissionen en översyn som syftade till att bedöma effektiviteten i den nuvarande ramen för ekonomisk övervakning och budgetövervakning, inbegripet sex- och tvåpacksreformerna, och inledde en offentlig debatt.

I november 2022 lade kommissionen fram sina riktlinjer för en reform av ramen för ekonomisk styrning, där man föreslog en omfattande reform av stabilitets- och tillväxtpaktens utformning och funktion.

I mars 2023 antog kommissionen ett meddelande som ger medlemsstaterna vägledning om genomförandet och samordningen av finanspolitiken 2024.

SE ÄVEN:

Top