RSS
Alfabetische index

Glossarium

Galileo

Galileo is de naam van het Europese satellietnavigatiesysteem dat sinds 2002 door de Europese Unie en het Europese Ruimteagenschap (ESA) wordt ontwikkeld en in 2013 operationeel moet zijn. Het doel van Galileo is de doorstroming, de efficiëntie en de veiligheid van het verkeer in Europa te waarborgen. Door zijn vele toepassingsmogelijkheden kan het systeem ook voor andere sectoren van nut zijn.

Dankzij Galileo kan de Europese wetenschappelijke identiteit worden versterkt en de onafhankelijkheid van de Unie op het strategische gebied van de plaatsbepaling via satellieten verder worden ontwikkeld. Het is een echt alternatief voor een feitelijk monopolie van het Amerikaanse GPS (global positioning system). Galileo wordt wel compatibel met dat systeem en ook met het Russische radionavigatiesysteem Glonass.

Gebruikers van Galileo kunnen via een ontvanger met grote nauwkeurigheid onmiddellijk vaststellen waar zij zich bevinden. Het programma omvat 30 satellieten, die vanaf 2006 in een baan om de aarde worden gebracht, en grondstations om de signalen naar de gebruikers door te geven.

Bij de andere sectoren die van de toepassingen van het Galileo-programma kunnen profiteren, gaat het onder meer om de sociale diensten (hulp aan gehandicapten en bejaarden), justitie en douane (grenscontroles), reddingsoperaties (oriëntatie op zee en in de bergen) en de landbouw (nauwkeurig beheer van grote landbouwarealen).

Zie ook:

Juridische mededeling | Over deze site | Zoeken | Contact | Naar boven