RSS
Alfabetische index

Glossarium

Europese veiligheids- en defensie-identiteit

Het militaire optreden van de NAVO in Bosnië heeft aangetoond dat de Europese grondtroepen in de regel aan grotere gevaren waren blootgesteld dan de Amerikaanse troepen, die vanuit de lucht opereerden.

De regering-Clinton heeft erkend dat de Verenigde Staten bij bepaalde crisissen in Europa wellicht niet willen optreden. Daarom steunde zij de idee binnen de NAVO een soort Europese pijler te creëren, met andere woorden een Europese veiligheids- en defensie-identiteit.

In dit verband heeft de NAVO-Raad van januari 1994 in Brussel erkend dat een specifieke Europese veiligheids- en defensie-identiteit moet worden ontwikkeld. De eerste stap daartoe werd gezet tijdens de NAVO-Raad van juni 1996 in Berlijn.

Sindsdien heeft de Europese Unie haar eigen permanente politieke en militaire structuren opgezet om politieke controle uit te oefenen bij en strategische leiding te geven aan crisisoperaties. In december 2002 hebben de EU en de NAVO in het kader van hun permanente regeling voor overleg en samenwerking (het zogenaamde Berlijn-Plus) een akkoord gesloten over een strategisch partnerschap op het terrein van de crisisbeheer. Dankzij dit akkoord heeft de Unie toegang tot de logistieke en planningscapaciteiten van de NAVO, inclusief militaire inlichtingen.

Zie ook:

Juridische mededeling | Over deze site | Zoeken | Contact | Naar boven