EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Επιβολή του δικαίου της ΕΕ

Το άρθρο 17 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των συνθηκών της ΕΕ, έχει το καθήκον επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ, ελέγχοντας την εφαρμογή του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου και διασφαλίζοντας την ενιαία εφαρμογή τους σε όλη την ΕΕ. Συλλέγει πληροφορίες ώστε να ελέγχει τη συμμόρφωση των κρατών μελών της ΕΕ.

Όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να αποστείλει «προειδοποιητική επιστολή», η οποία δίνει τη δυνατότητα στο κράτος μέλος να υποβάλει τις παρατηρήσεις του. Εάν η Επιτροπή συνεχίζει να πιστεύει ότι η παραβίαση των κανόνων της ΕΕ εξακολουθεί να υφίσταται, αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στο κράτος μέλος. Η αιτιολογημένη γνώμη ορίζει μια προθεσμία εντός της οποίας το κράτος μέλος πρέπει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ. Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης [δυνάμει του άρθρου 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)].

Το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε κράτος μέλος που δεν συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση μετά από δεύτερη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου (άρθρο 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ). Ωστόσο, όταν το κράτος μέλος δεν εφαρμόζει μια οδηγία, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά την πρώτη δικαστική απόφασή του, σύμφωνα με το άρθρο 258 της ΣΛΕΕ [άρθρο 260 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ].

Οποιοδήποτε πρόσωπο ή οργανισμός μπορεί επίσης να υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή, εάν ένα μέτρο ή μια διοικητική πρακτική σε ένα κράτος μέλος φαίνεται να παραβιάζει κανόνες της ΕΕ. Εντούτοις, μόνο η Επιτροπή μπορεί να κινήσει τη διαδικασία δυνάμει των άρθρων 258 και 260 της ΣΛΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Top