EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gemensam jordbrukspolitik

Den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) är ett område med delad befogenhet för Europeiska unionen (EU) och EU:s medlemsstater.

Enligt artikel 39 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt syftar GJP till att

  • höja produktiviteten inom jordbruket genom att främja tekniska framsteg och genom att trygga ett optimalt utnyttjande av produktionsfaktorerna, särskilt arbetskraften,
  • tillförsäkra jordbruksbefolkningen en skälig levnadsstandard,
  • stabilisera marknaderna,
  • trygga försörjningen,
  • tillförsäkra konsumenterna tillgång till varor till skäliga priser.

Genom Europeiska garantifonden för jordbruket hjälper GJP EU:s jordbrukare att tillhandahålla säkra, hälsosamma och överkomliga livsmedel genom att ge inkomststöd till jordbrukare. Den finansierar även åtgärder för att stödja och stabilisera jordbruksmarknaderna. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling finansierar i sin tur medlemsstaternas program för landsbygdsutveckling.

Sedan Lissabonfördraget (artiklarna 42.1 och 43.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt) trädde i kraft fattas de flesta beslut som gäller jordbruket genom det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

GJP är nu nästan 60 år gammal och genomgår sin sjätte större reform i form av den nya gemensamma jordbrukspolitiken, som ska börja tillämpas från början av 2023. Den del av EU:s budget som tillfaller GJP har stadigt minskat under de senaste 30 åren, från 73 procent 1985 till 31 procent för 2021–2027.

Den nya gemensamma jordbrukspolitiken syftar till att främja en hållbar och konkurrenskraftig jordbrukssektor som kan stödja jordbrukarnas försörjningsmöjligheter och tillhandahålla samhället hälsosamma och hållbara livsmedel, tillsammans med livskraftiga landsbygdsområden.

Jordbruk och landsbygdsområden är centrala för den europeiska gröna given, och den nya gemensamma jordbrukspolitiken kommer att vara ett viktigt verktyg för att uppnå målen i från jord till bord-strategin och strategin för biologisk mångfald.

På grund av förseningar i förhandlingarna om den nya gemensamma jordbrukspolitiken senarelades startdatumet till den 1 januari 2023. Förordning (EU) 2020/2220 (övergångsförordningen) antogs för att säkerställa stödet till jordbrukare och andra bidragsmottagare inom den gemensamma jordbrukspolitiken under 2021 och 2022.

SE ÄVEN

Top