EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Yhteinen maatalouspolitiikka (YMP)

Yhteinen maatalouspolitiikka (YMP) kuuluu Euroopan unionin (EU) ja EU:n jäsenvaltioiden välillä jaettuun toimivaltaan.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 39 artiklan mukaisesti YMP:n tavoitteena on

  • lisätä maatalouden tuottavuutta edistämällä teknistä kehitystä sekä varmistamalla, että tuotannontekijöitä, varsinkin työvoimaa, hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla
  • taata viljelijöille kohtuullinen elintaso
  • vakauttaa markkinat
  • taata tarvikkeiden saatavuus
  • taata kohtuulliset kuluttajahinnat.

Euroopan maatalouden tukirahaston (maataloustukirahaston) avulla YMP:llä autetaan EU:n viljelijöitä tarjoamaan turvallista, terveellistä ja kohtuuhintaista ruokaa tarjoamalla viljelijöille tulotukea. Siitä rahoitetaan myös maatalousmarkkinoiden tuki- ja vakautustoimenpiteitä. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahastosta) rahoitetaan EU:n jäsenvaltioiden maaseudun kehittämisohjelmia.

Lissabonin sopimuksen voimaantulosta lähtien valtaosa maataloutta koskevista päätöksistä on tehty tavanomaista lainsäätämisjärjestystä noudattaen (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 42 artiklan 1 kohta ja 43 artiklan 2 kohta).

YMP:tä on toteutettu jo lähes 60 vuoden ajan. Sen kuudes suuri uudistus on käynnissä, ja uutta YMP:tä aletaan soveltaa vuoden 2023 alusta. YMP:n osuus EU:n talousarviosta on viimeisten 30 vuoden aikana pienentynyt tasaisesti 73 prosentista vuonna 1985 aina 31 prosenttiin kaudella 2021–2027.

Uudella YMP:llä pyritään edistämään kestävää ja kilpailukykyistä maatalousalaa, jolla voidaan tukea viljelijöiden toimeentuloa ja tarjota terveellisiä ja kestäviä elintarvikkeita yhteiskunnalle, sekä eläviä maaseutualueita.

Maatalous ja maaseutualueet ovat keskeisellä sijalla Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa, ja uusi YMP on keskeinen väline pyrittäessä saavuttamaan Pellolta pöytään -strategian ja biologista monimuotoisuutta koskevan strategian tavoitteet.

Uuden YMP:n neuvottelujen viivästymisen vuoksi aloituspäivää siirrettiin 1 päivään tammikuuta 2023. Asetus (EU) 2020/2220 (siirtymäasetus) annettiin, jotta varmistetaan maksut viljelijöille ja muille YMP:n edunsaajille vuosina 2021 ja 2022.

KS. MYÖS

Top