RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Vegyi fegyverek

2003. december 12–13-án az Európai Tanács elfogadta a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni stratégiát, amely a vegyi fegyverek elleni küzdelmet tűzte ki célul. Ez az együttes fellépés az Európai Unió (EU) arra vonatkozó kötelezettségvállalásához kapcsolódik, hogy támogatja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) által végrehajtott tevékenységeket. Ennek érdekében hét kiemelt projektet határoz meg.

JOGI AKTUS

A Tanács 2007/185/KKBP együttes fellépése (2007. március 19.) az OPCW-nek a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni EU-stratégia végrehajtásának keretében folytatott tevékenységeinek támogatásáról [Hivatalos Lap L 85., 2007.3.19.].

ÖSSZEFOGLALÓ

A Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) (EN) (ES) (FR) és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW (EN) (ES) (FR)) meghatározó szerepet töltenek be a vegyi fegyverektől mentes világ megteremtésében.

A tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni EU-stratégia III. fejezete elismeri ennek jelentőségét, és azt a kötelezettséget ruházza az EU-ra, hogy tegyen erőfeszítéseket a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) egyetemes betartásának biztosítása érdekében.

Az együttes fellépés a következő négy célkitűzésre épül:

 • a CWC egyetemességének előmozdítása;
 • a CWC részes államok általi maradéktalan végrehajtásának támogatása;
 • a CWC végrehajtásában való közreműködés a vegyi műveletek terén folytatott együttműködés útján;
 • a vegyipar, az OPCW és a nemzeti hatóságok közötti együttműködés keretének kialakításához nyújtott támogatás.

A közösségi prioritásoknak megfelelő OPCW-projektek céljai a következők:

 • a CWC előmozdítása az OPCW-tagság ösztönzését célzó regionális, szubregionális és kétoldalú tevékenységek megvalósításával;
 • folyamatos technikai támogatás biztosítása a részes államoknak egy nemzeti hatóság felállításához, és e hatóság megfelelő működésének garantálása;
 • vegyi fegyverek tekintetében a részes államok reagálási kapacitásának erősítése, valamint segítségnyújtási és védekezési programok kidolgozása;
 • a CWC által meghatározott vegyi anyagok azonosítását lehetővé tevő, térítésmentesen hozzáférhető adatbázis létrehozása;
 • a nemzetközi együttműködés megerősítése a CWC végrehajtásának megkönnyítése érdekében;
 • az OPCW fennállásának 10. évfordulója keretében tartandó OPCW Ipari és Védelmi Fórum támogatása;
 • vegyi fegyver megsemmisítésére szolgáló létesítményekben és/vagy ilyen létesítmények építésének helyszínén tett látogatások támogatása.

A melléklet részletesen ismerteti a közös fellépés hét projektjét, amelyeket teljes mértékben az EU finanszíroz (összköltség: 1 700 000 EUR), és az OPCW hajt végre egy 18 hónapos időszak folyamán.

Az egyetemessé tétellel kapcsolatos tevékenységek kedvezményezettjei a CWC nem részes államai (aláíró és nem aláíró államok egyaránt), a végrehajtással kapcsolatos tevékenységek kedvezményezettjei pedig a CWC nem uniós részes államai.

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktusHatálybalépésAz átültetés határideje a tagállamokbanHivatalos Lap

2007/185/KKBP tanácsi együttes fellépés

2007.3.19.

HL L 85., 2007.3.27.

Ez az összefoglaló kizárólag tájékoztató jellegű. Nem célja, hogy értelmezze a referenciadokumentumot vagy annak helyébe lépjen; továbbra is a referenciadokumentum marad az egyetlen kötelező erejű jogalap.

Utolsó frissítés: 22.06.2007
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére