EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Comerțul pe teritoriul UE cu păsări de curte și ouă pentru incubație

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2009/158/CE privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile de păsări de curte și de ouă pentru incubație din țări din afara UE

CARE ESTE OBIECTIVUL DIRECTIVEI?

Directiva stabilește cerințe de sănătate animală pentru păsările de curte vii și ouăle pentru incubație ale acestora în cazul comercializării acestora între țările Uniunii Europene (UE) sau al importării dintr-o țară din afara UE în UE, cu scopul de a preveni pătrunderea și răspândirea infecției păsărilor de curte.

ASPECTE-CHEIE

  • Directiva se aplică:
    • păsărilor de curte în vârstă de mai mult de 72 de ore (inclusiv găinilor, curcilor, bibilicilor, rațelor, gâștelor, prepelițelor, porumbeilor, fazanilor, potârnichilor și struților) ținute pentru reproducere sau pentru producția de carne sau de ouă sau pentru repopularea stocului de vânat în scopuri vânătorești;
    • puilor de o zi, definiți ca fiind păsările de curte în vârstă de mai puțin de 72 de ore și nehrănite încă; cu toate acestea, rațele leșești pot fi hrănite ca excepție;
    • ouălor pentru incubație.
  • Directiva nu vizează păsările destinate expozițiilor, spectacolelor sau concursurilor.
  • Păsările de curte vii și ouăle pentru incubație pot fi comercializate pe teritoriul UE numai când provin din unități care:
    • îndeplinesc condițiile de igienă stricte stabilite în directivă;
    • aplică un program aprobat privind supravegherea maladiilor, incluzând inspecții veterinare și raportarea bolii suspectate;
    • păstrează evidențe referitoare la colonii timp de până la doi ani.
  • Creșterea trebuie să urmeze, pe cât posibil, principiul „supravegherii continue”, cu curățare și dezinfectare după evacuarea fiecărei colonii și repopularea cu noi păsări de curte.
  • Ouăle trebuie să fie colectate cel puțin zilnic și cât mai curând posibil după depunere, să fie curățate și dezinfectate și ambalate cu materiale noi sau curate și dezinfectate. Incubatoarele trebuie să fie separate de instalațiile pentru creșterea păsărilor.
  • Ouăle pentru incubație trebuie să provină din colonii care au stat mai mult de șase săptămâni în unități aprobate și trebuie să fie dezinfectate.
  • Puii de o zi trebuie să provină din ouă pentru incubație care îndeplinesc condițiile de mai sus, fără vreo suspiciune de boală.
  • Păsările de curte de reproducție trebuie să fi fost ținute de la ecloziune sau cel puțin șase săptămâni în unități aprobate, trebuie să satisfacă condițiile de vaccinare și trebuie să fie supuse unui examen veterinar în cursul celor 48 de ore care preced expedierea (mai precis, înainte de a fi selectate pentru expediere).
  • Păsările de curte pentru tăiere și păsările de curte pentru completarea stocului de vânat sălbatic trebuie să provină dintr-o fermă în care să fi fost ținute de la ecloziune sau mai mult de 21 de zile și să nu facă obiectul unor restricții de sănătate. Colonia trebuie să fi fost supusă unui examen veterinar în cursul celor cinci zile (48 de ore pentru vânat) care preced expedierea.
  • Condiții mai puțin riguroase se aplică loturilor de păsări de curte și de ouă pentru incubație care includ mai puțin de 20 de unități.
  • Transportul de păsări de curte și de ouă pentru incubație trebuie să respecte condiții specifice referitoare la containerele și la mijloacele de transport utilizate. Loturile trebuie să fie însoțite de un certificat veterinar semnat de către un medic veterinar oficial.
  • Păsările de curte și ouăle pentru incubație pot fi importate în UE numai din țări aprobate, cu condiții de sănătate cel puțin echivalente cu cele din UE, precum notificarea obligatorie cu privire la gripa aviară și la maladia de Newcastle.
  • Pentru a asigura aplicarea corectă a directivei, experți veterinari ai țărilor UE și ai Comisiei Europene efectuează audituri la fața locului.
  • Pentru gestionarea cerințelor de sănătate animală aplicabile comerțului și importului de păsări de curte și de ouă pentru incubație, Comisia este asistată de către Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.
  • Directiva va fi abrogată și înlocuită de Regulamentul (UE) 2016/429 începând cu 20 aprilie 2021.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică de la 1 ianuarie 2010. Actul a codificat Directiva 90/539/CEE a Consiliului privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație.

CONTEXT

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/466 al Comisiei din 30 martie 2020 privind măsurile temporare de limitare a riscurilor pentru sănătatea umană, a animalelor și a plantelor și pentru bunăstarea animalelor în timpul anumitor perturbări grave ale sistemelor de control ale statelor membre determinate de boala cauzată de noul coronavirus (COVID-19)

ACTUL PRINCIPAL

Directiva 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație (JO L 343, 22.12.2009, pp. 74-113)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/158/CE a Consiliului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, pp. 1-94)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 84, 31.3.2016, pp. 1-208)

Data ultimei actualizări: 04.05.2020

Top