RSS
Betűrendes mutató
Az oldal 15 nyelven érheto el.
Új nyelvek:  CS - HU - PL - RO

We are migrating the content of this website during the first semester of 2014 into the new EUR-Lex web-portal. We apologise if some content is out of date before the migration. We will publish all updates and corrections in the new version of the portal.

Do you have any questions? Contact us.


Az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek termelésére, feldolgozására, forgalmazására és behozatalára irányadó állat-egészségügyi szabályok

Az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok (az úgynevezett „higiéniai csomag”) felülvizsgálatának keretében ez az irányelv megállapítja az állati eredetű termékek forgalomba hozatalának feltételeit, valamint az állat-egészségügyi korlátozások hatálya alá tartozó harmadik országokból vagy régiókból származó termékekre vonatkozó korlátozásokat.

JOGI AKTUS

A Tanács 2002/99/EK irányelve (2002. december 16.) az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek termelésére, feldolgozására, forgalmazására és behozatalára irányadó állat-egészségügyi szabályok megállapításáról [HL L 18., 2003.1.23.].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez az irányelv összegzi és megerősíti azokat a köz- és állat-egészségügyi követelményeket, amelyek a különböző jogszabályokban szétszórva találhatók. Ez a megerősítés az állat-egészségügyi elvek szigorúbb alkalmazására és hatályuk kiterjesztésére vonatkozik.

Az irányelv így az állati eredetű termékek előállításának valamennyi szakaszát lefedi: az elsődleges termelést, a feldolgozást, a szállítást, a raktározást és az értékesítést. Az irányelv az emberi fogyasztásra szánt élő állatokra is alkalmazandó. Másrészről lefekteti a mindezekre a szakaszokra alkalmazandó állat-egészségügyi követelményeket.

Általános állat-egészségügyi követelmények

Ez az irányelv megerősíti, hogy a tagállamok felelősek az állatbetegségek terjedésének felszámolása érdekében meghozandó intézkedésekért. Az irányelv meghatározza az állati eredetű termékek esetében teljesítendő követelményeket is, és betiltja azokat, amennyiben állat-egészségügyi korlátozások hatálya alá tartozó térségekből vagy területekről származnak. Ez utóbbi esetre az irányelv rendelkezik az intézkedéstől való esetleges eltérés feltételeiről.

Állat-egészségügyi bizonyítványok és állatorvosi ellenőrzések

Az irányelv meghatározza, hogy mikor kell a tagállamoknak állat-egészségügyi bizonyítványt előírniuk, valamint azt, hogy milyen módon kell azokat alkalmazni.

Másrészt a tagállamok illetékes hatóságai felelősek a hatósági állatorvosi ellenőrzésekért és az állat-egészségügyi szabályok megsértése esetén alkalmazandó intézkedésekért.

Harmadik országokból történő behozatal

A tagállamok megalkotják az ahhoz szükséges rendelkezéseket, hogy az importált állati eredetű termékek megfeleljenek a közösségi termékekre alkalmazandó követelményeknek.

Az irányelv rendelkezik azon harmadik országokat vagy harmadik országok régióit tartalmazó jegyzékek létrehozásáról és rendszeres frissítéséről, ahonnan a behozatal engedélyezett. Megállapítja azokat a feltételeket is, amelyeket egy adott országnak teljesítenie kell a fent említett jegyzékekbe való felvételhez. Egyéb követelmények mellett az irányelv e harmadik országok vagy harmadik országok régiói számára meghatározza azt a kötelezettséget, hogy közösségi ellenőrzésen kell átesniük, továbbá rendelkezniük kell az irányelvben előírt eljárás szerint a követelményeknek megfelelő állat-egészségügyi bizonyítvánnyal.

A vizsgálatok és/vagy ellenőrzések a teljes élelmiszerlánc során elvégezhetők a jegyzékekbe felkerült harmadik országokban.

Felülvizsgálati záradék

Az irányelv a mellékletek módosítása céljából felülvizsgálati záradékot vezet be, amely a következőket határozza meg: a figyelembe veendő állatbetegségek (I. melléklet), a kötelező információk ismertetése, amelynek tartalmaznia kell az állat-egészségügyi korlátozások hatálya alá tartozó területekről származó hús különleges azonosító jelét (II. melléklet), valamint a tanúsításra vonatkozó általános alapelvek (IV. melléklet).

Háttér

2000 januárjában a Bizottság előterjesztette az élelmiszer-higiéniával és állat-egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos jogszabályok teljes átdolgozását, az úgynevezett „higiéniai csomagot”. Ez az átdolgozás a következő témakörökre vonatkozó öt jogszabályt foglal magában:

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktusHatálybalépésAz átültetés határideje a tagállamokbanHivatalos Lap
2002/99/EK irányelv2005.1.1.2004.12.31.HL L 18., 2003.1.23.
Utolsó frissítés: 28.01.2011
Jogi nyilatkozat | Bővebben erről az oldalról | Keresés | Kapcsolat | Az oldal tetejére