EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bekämpningsmedelsrester i livsmedel och djurfoder

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 396/2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och djurfoder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Det finns gränsvärden för högsta tillåtna bekämpningsmedelshalter (MRL-värde) för alla livsmedel och foder i Europeiska unionen (EU) för att skydda människors och djurs hälsa. EU-lagstiftningen reglerar vilka MRL-värden som gäller för olika produkter och fastställer ett standard MRL-värde om inget specifikt MRL-värde har fastställts.

Förordning (EG) nr 396/2005 fastställer de högsta tillåtna kvantiteterna bekämpningsmedelsrester i produkter av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel eller djurfoder. Dessa MRL-värden, som fastställts av Europeiska kommissionen, omfattar följande:

  • gränsvärden som är specifika för vissa produkter avsedda som livsmedel eller djurfoder,
  • ett generellt gränsvärde som gäller när inget specifikt gränsvärde fastställts (en ”standardnivå” på 0,01 mg/kg).

VIKTIGA PUNKTER

Gränsvärdena för alla grödor och bekämpningsmedel finns i kommissionens databas om bekämpningsmedel.

De livsmedel som omfattas

Förordningen omfattar alla produkter som är avsedda för livsmedel eller foder som anges i bilaga I.

Förordningen gäller inte produkter av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung om de är avsedda för:

  • framställning av andra produkter än livsmedel/foder,
  • sådd eller plantering,
  • nationellt godkända tester på aktiva substanser.

Undantag

Vissa ämnen som anges av kommissionen (bilaga VII) kan tillåtas av nationella myndigheter även om de överskrider gränsvärdet, om de uppfyller följande villkor:

  • Produkterna inte är avsedda för omedelbar konsumtion.
  • Det förekommer kontroller för att se till att produkterna inte görs tillgängliga för konsumenterna.
  • De övriga EU- medlemsstaterna och kommissionen informeras om åtgärderna.

Säkerhetsbedömning

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) ansvarar för säkerhetsbedömningen av nya ansökningar om gränsvärden och för översynen av befintliga gränsvärden. Bedömningen baseras på varje ämnes giftighet, de högsta förväntade nivåerna i maten och konsumenternas kost. Baserat på myndighetens yttrande utfärdar kommissionen en förordning för att fastställa ett nytt gränsvärde eller ändra eller radera ett befintligt gränsvärde.

Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel

EU har ett samordnat flerårigt kontrollprogram som kräver att medlemsstaterna varje år provtar, analyserar och testar ett överenskommet urval av produkter (som är relevanta för kosten) för ett överenskommet urval av bekämpningsmedel. Syftet är att säkerställa att de uppfyller gränsvärdena för bekämpningsmedel och att bedöma exponeringen för konsumenter. Efsa sammanställer resultaten och offentliggör dem årligen. Förutom det samordnade EU-programmet har medlemsstaterna egna riskbaserade nationella program.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen trädde i kraft den 5 april 2005 och blev fullt tillämplig i september 2008.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 av den 23 februari 2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG (EUT L 70, 16.3.2005, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 396/2005 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 2020/585 av den 27 april 2020 om ett samordnat flerårigt kontrollprogram för unionen för 2021, 2022 och 2023 för att säkerställa att gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester följs och för att bedöma konsumenternas exponering för bekämpningsmedelsrester i och på livsmedel av vegetabiliskt och animaliskt ursprung (EUT L 135, 29.4.2020, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 21.10.2023

Top