EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συμφωνίες με τον Καναδά για τελωνειακά ζητήματα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Απόφαση 98/18/ΕΚ του Συμβουλίου για τη σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Καναδά για τελωνειακά ζητήματα

Συμφωνία ΕΕ-Καναδά για τελωνειακά ζητήματα

Απόφαση 2014/941/ΕΕ του Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού

Συμφωνία ΕΕ-Καναδά για την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ;

  • Η απόφαση 98/18/ΕΚ αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις διοικητικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας*.
  • Στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ (Ευρωπαϊκής Ένωσης)-Καναδά για τελωνειακά ζητήματα, τα μέρη αναλαμβάνουν να αυξήσουν το επίπεδο τελωνειακής συνεργασίας, ιδίως με την απλούστευση και την εναρμόνιση των διαδικασιών τους.
  • Η απόφαση 2014/941/ΕΕ αποσκοπεί στην επέκταση της αρχικής συμφωνίας για τελωνειακά ζητήματα με μια νέα συμφωνία για την κάλυψη θεμάτων ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Συμφωνία ΕΕ-Καναδά για τελωνειακά ζητήματα

Τελωνειακή συνεργασία

Τα μέρη αναλαμβάνουν να αναπτύξουν τελωνειακή συνεργασία με τους εξής τρόπους:

  • την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών διαδικασιών τους·
  • την εξέταση μέσων για την επίλυση προβλημάτων στον τομέα των τελωνείων·
  • την ανταλλαγή προσωπικού·
  • τη μηχανοργάνωση των τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων.

Αμοιβαία διοικητική συνδρομή

Τα μέρη αναλαμβάνουν να παρέχουν αμοιβαία συνδρομή, είτε κατόπιν αιτήσεως είτε αυτεπαγγέλτως. Ανταλλάσσουν όλες τις κατάλληλες πληροφορίες που διευκολύνουν την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας, καθώς και την αποτροπή και την καταπολέμηση τυχόν παραβάσεων αυτής της νομοθεσίας. Για να επιτευχθεί αυτό, γνωστοποιούν τυχόν νέες τεχνικές επιβολής της τελωνειακής νομοθεσίας, καθώς και νέες τάσεις και μέσα παραβάσεων της τελωνειακής νομοθεσίας.

Επιπλέον, οι τελωνειακές αρχές παρέχουν αμοιβαία πληροφορίες σχετικές με τις ενέργειες, τελεσθείσες ή σχεδιαζόμενες, οι οποίες φαίνεται ότι συνιστούν παράβαση της τελωνειακής νομοθεσίας στην επικράτεια του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.

Συνδρομή κατόπιν αιτήσεως

Η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση* ενημερώνει την αιτούσα αρχή* σχετικά με την τελωνειακή νομοθεσία και τις διαδικασίες που ισχύουν στην επικράτειά της και σχετίζονται με έρευνες για παράβαση της τελωνειακής νομοθεσίας. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αφορούν τη νομιμότητα των διαδικασιών για την εξαγωγή και την εισαγωγή εμπορευμάτων μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών και το τελωνειακό καθεστώς που εφαρμόστηκε.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ειδική επιτήρηση για τα πρόσωπα τα οποία παρέβησαν ή υπάρχει υποψία ότι παρέβησαν την τελωνειακή νομοθεσία. Αυτή η επιτήρηση μπορεί επίσης να ισχύει για εμπορεύματα που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο παράνομης διακίνησης και για τη μεταφορά και τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Αυθόρμητη συνδρομή

Ένα εκ των δύο μερών μπορεί να παρέχει πληροφορίες αυτεπαγγέλτως σε σοβαρές περιπτώσεις, κατά τις οποίες θα ήταν δυνατό να ζημιωθεί σοβαρά η οικονομία, η δημόσια υγεία, η δημόσια ασφάλεια ή κάποιο άλλο ζωτικό συμφέρον του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.

Τυπικές πτυχές και εξαιρέσεις από την υποχρέωση συνδρομής

  • Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς εκτός από επείγουσες περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές και προφορικές αιτήσεις που θα επιβεβαιωθούν γραπτώς αργότερα. Οι αιτήσεις πρέπει να περιέχουν τα εξής:
    • δεδομένα σχετικά με την αιτούσα τελωνειακή αρχή·
    • το ζητούμενο μέτρο·
    • το θέμα και τον λόγο της αίτησης·
    • τη σχετική νομοθεσία και
    • τα στοιχεία των ατόμων που υπόκεινται σε έρευνα.
  • Το μέρος στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση μπορεί να αρνηθεί την παροχή συνδρομής, οσάκις κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θίξει την κυριαρχία, τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια ή άλλα σημαντικά συμφέροντα ενός εκ των μερών. Η υποχρέωση παροχής συνδρομής μπορεί επίσης να αναβληθεί, οσάκις εκκρεμεί έρευνα, δίωξη ή διαδικασία.
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες εμπιστευτικότητας σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται. Παρέχεται υψηλό επίπεδο προστασίας για τα προσωπικά δεδομένα.
  • Η συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας η οποία μεριμνά για την ορθή λειτουργία της παρούσας συμφωνίας και εξετάζει όλα τα θέματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Τελωνειακή συνεργασία σε σχέση με την αλυσίδα εφοδιασμού

  • Με την απόφαση 2014/941/ΕΕ, η τελωνειακή συνεργασία επεκτάθηκε για την κάλυψη θεμάτων ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού. Δυνάμει της παρούσας συμφωνίας, η ΕΕ και ο Καναδάς επιδιώκουν την προστασία της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το νόμιμο εμπόριο.
  • Στις πτυχές που καλύπτει η συμφωνία περιλαμβάνονται τα εξής:
    • ο καθορισμός ελάχιστων προτύπων για τη διαχείριση κινδύνου·
    • η επιδίωξη της αμοιβαίας αναγνώρισης των τεχνικών διαχείρισης κινδύνου, των προτύπων κινδύνου, των ελέγχων ασφάλειας, της ασφάλειας εµπορευµατοκιβωτίων και των προγραμμάτων εμπορικής εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένων των ισοδυνάμων μέτρων διευκόλυνσης του εμπορίου·
    • η ανταλλαγή πληροφοριών για την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού και τη διαχείριση των κινδύνων η οποία υπόκειται στις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας των πληροφοριών και προστασίας των προσωπικών δεδομένων·
    • η καθιέρωση διεπαφής για την ανταλλαγή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων πριν από την άφιξη ή την αναχώρηση·
    • η ανάπτυξη στρατηγικής που επιτρέπει την τελωνειακή συνεργασία στον τομέα της επιθεώρησης φορτίων·

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ;

Η απόφαση 98/18/ΕΚ εφαρμόζεται από τις 27 Νοεμβρίου 1997. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1998.

Η απόφαση 2014/94/ΕΕ εφαρμόζεται από τις 27 Ιουνίου 2013. Η συμφωνία για την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2013.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Τελωνειακή νομοθεσία: στην ΕΕ, περιλαμβάνει το σύνολο των κανόνων που διέπουν την εισαγωγή, την εξαγωγή, τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων και την υπαγωγή αυτών σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων απαγόρευσης, περιορισμού και ελέγχου. Στον Καναδά, ο ορισμός είναι ευρύτερος. Περιλαμβάνει το σύνολο των καταστατικών και ρυθμιστικών κανόνων σε αυτόν τον τομέα, των οποίων η διαχείριση και η επιβολή έχουν ανατεθεί ειδικώς στις τελωνειακές αρχές, δηλαδή στα αρμόδια τμήματα των Υπηρεσιών εθνικών εσόδων, καθώς και κάθε κανονισμό που υιοθετούν οι τελωνειακές αρχές στο πλαίσιο των καταστατικών τους εξουσιών.
Αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση: η αρμόδια τελωνειακή αρχή η οποία λαμβάνει αίτηση συνδρομής.
Αιτούσα αρχή: η αρμόδια τελωνειακή αρχή η οποία υποβάλλει αίτηση συνδρομής.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση 98/18/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 1997 για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Καναδά για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 7 της 13.1.1998, σ. 37)

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Καναδά για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 7 της 13.1.1998, σ. 38-45)

Απόφαση 2014/941/ΕΕ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2013, για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά για την τελωνειακή συνεργασία όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού (ΕΕ L 367 της 23.12.2014, σ. 8-9)

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά για την τελωνειακή συνεργασία όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού (ΕΕ L 367 της 23.12.2014, σ. 10-13)

τελευταία ενημέρωση 07.11.2017

Top